Expoziţia de fotografie „New Energy” a lui Mircea Albuţiu la Teatrul José Lúcio da Silva din Leiria

Expozitia de fotografie New Energy a lui Mircea Albutiu la Teatrul Jose Lucio da Silva din Leiria

Teatrul municipal José Lúcio da Silva găzduieşte între 28 aprilie şi 26 mai 2017 expoziţia „New Energy – Amor Amores” a fotografului român Mircea Albuţiu. Vernisajul va avea loc în data de 28 aprilie orele 18.00.

 „New Energy” a rezultat din colaborarea lui Mircea Albuţiu cu faimosul coregraf Gigi Căciuleanu între mai şi iunie 2014, pe perioada repetiţiilor pentru spectacolul „Amor Amores”, prezentat la Opera Naţională din Cluj. Gigi Căciuleanu a ajuns la Cluj aducând cu sine dansul contemporan şi o energie de factură profund novatoare. Balerinii Operei Naţionale din Cluj au trebuit aşadar să renunţe la canoanele restrictive ale baletului clasic pentru a descoperi un discurs propriu unui nou tip de spectacol.

Cele 40 de imagini alb negru din expoziţie au aşadar o dublă relevanţă, întrucât dau seamă nu doar despre arta unui fotograf profund sensibil la tonalităţile infinite pe care de lumina le împrumută corpului uman ci şi despre răbdarea cu care Gigi Căciuleanu reconstruieşte şcoala românească de balet în paradigma contemporaneităţii.

Activitatea Teatrului José Lúcio da Silva din Leiria, între 1966 şi 2006, a constat în principal din proiecţia de filme. Începând din 2007 instituţia a recurs la o restructurare a ofertei sale culturale, orientându-şi activitatea către toate ariile artistice, reprezentaţiilor teatrale şi cinematografice adăugându-li-se manifestări prin care celelalte arte interferează cu acestea. Instituţia caută în permanenţă să se adreseze unor segmente noi de public, ca parte a politicii autorităţilor locale de susţinere a activităţilor culturale din municipiu.

Intrarea la expoziţie este liberă.


Mircea Albuţiu este un apreciat fotograf clujean, specializat pe evenimente muzicale, de dans şi teatrale, unul dintre puţinii fotografi români promovaţi, în urma recunoaşterii excelenţei demersului său artistic, pe „The Leica Camera Blog” (http://blog.leica-camera.com/2015/01/14/mircea-albutiu-dedicated-to-the-dance/).