EXPOZIȚIA COLECTIVĂ „DADA GAMES”

EXPOZITIA COLECTIVa  DADA GAMES

În plin elan al aniversării centenarului Dada, ne punem întrebarea: unde este spiritul dadaist, cum s-a inflitrat în minţile creatorilor de azi. Deşi se vorbeste de „Dadaism", Dada nu este un  „ism"  ca celelalte isme, nu e un stil ale cărui caracteristici formale pot sa fie precizate, ci o mişcare şi, mai mult, o stare de spirit. Această specificitate a mişcării Dada constituie elementul central al expoziţiei „Dada Games". Cu toate că expoziţia are loc în 2016, an în care sărbătorim centenarul  Cabaretului Voltaire şi 120 de ani de la nasterea lui Tzara, ea nu va avea un caracter omagial, ci va încerca să investigheze şi evidenţieze prelungirile spiritului dadaist în arta românească contemporană.

Coerenţa expoziţiei nu va fi realizată așadar la nivel formal, ci la nivel conceptual. Vor fi selectate opere diverse din punct de vedere formal, dar care au in comun un anumit spirit experimental a cărui origine se poate găsi în tipul de experimente inițiate şi practicate la Cabaretul Voltaire, care ne-au obligat să regândim noțiuni fundamentale precum: artă, artist sau creaţie. Vom prezenta cu precădere opere care încearcă să investigheze aceste concepte, cit si lucrări care interoghează natura limbajului, obiect de predilecție al experimentalismului dadaist.

Artiști: Apparatus 22, Irina Botea, Cosmin Haias, Ciprian Homorodean, Alexandra Ivanciu & Anastasia Jurescu, Vlad Nanca, Lea Rasovszky

Curatori: Radu Stern, Valentina Iancu

Dincolo de vociferările retorice, descoperim așadar multe din temeliie pe care s-a construit arta de avangarda din secolul trecut si care continuà sa inspire creatorii de azi. Definiția negativă a mișcării Dada e dezmințită în mod spectaculos de fertilitatea exceptională a fenomenului. Deși Breton a încercat să minimalizeze importanța aportului dadaist, pe care-l descria doar ca un preludiu la suprarealism,  Dada a procreat cu brio : ADN-ul dadaist e prezent în multe curente a căror diversitate e surprinzătoare, de la suprarealism la Fluxus, trecînd prin abstracționism, letrism, situaționism, action painting, Pop Art, happening, artă conceptuală sau arte povera și, bineînțeles, Neo-Dada. Si lista va continua, căci la ruleta dadaistă jocurile nu sunt încă făcute, ea va continua sa se învîrtească mult timp." (Radu Stern, curator „Dada Games")

Vernisaj 27.04, ora 19.00

Finisaj 23.06, ora 20.30 / DJ Set Plurabelle