Expoziția „Arhitectură și Regalitate” prezentată la Institutul Universitar de Arhitectură din Veneția

Expozitia Arhitectura si Regalitate prezentata la  Institutul Universitar de Arhitectura din Venetia

Luni, 27 martie 2017, ora 17:00, în Galeria „Gino Valle” din cadrul IUAV – Institutul Universitar de Arhitectură din Veneția va avea loc inaugurarea expoziției „Arhitectură și Regalitate”. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, Institutul Cultural Român și Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția, în parteneriat cu IUAV – Institutul Universitar de Arhitectură din Veneția. Expoziția „Arhitectură și Regalitate” se desfășoară sub auspiciile Familiei Regale a României și poartă semnătura domnilor Acad. Prof. dr. Răzvan Theodorescu, Prof. dr. arh. Augustin Ioan și Prof. dr. arh. Marius Marcu–Lăpădat. Din partea prestigiosului Institut Universitar de Arhitectură din Veneția, proiectul s-a bucurat de coordonarea domnilor Prof. dr. Marco Pogacnik, Prof. dr. Renato Bocchi, precum și a doamnei Giulia Marcon. Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 martie–9 aprilie 2017, în galeria „Gino Valle” a Institutului Universitar de Arhitectură din Veneția (Santa Croce 191, 30135 Veneția), între orele 10:00–19:00.

Expoziţia ilustrează trei teme relevante: „Arhitectura regilor şi a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării; „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România; „Expoziţia expoziţiilor regale”, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior.

Expoziția este completată de filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu Acad. Prof. dr. Răzvan Theodorescu).

Expoziția a fost prezentată pentru prima oară publicului la Castelul Pelișor din Sinaia, cu ocazia Zilei Regalității, fiind dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Vernisajul s-a desfășurat în prezența A.S.R. Principesa Elena a României și a E.S. domnul Alexander Nixon. Expoziția a fost itinerată apoi la Berlin, la sediul Ambasadei României, la invitația E.S. domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. Au urmat Galeria creart , sediul ICR Viena și la cea de-a 18–a ediție a Festivalul „Etnovember”din Brașov.