Conferința „Eternul Brâncuși” la Beijing

Conferinta Eternul Brancusi la Beijing Conferinta Eternul Brancusi la Beijing

Marți, 28 februarie 2017, Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat, în colaborare cu Academia Centrală de Arte și Design din Beijing - Școala Internațională de Arte, conferința „Eternul Brâncuși", un omagiu adus marelui artist român cu scopul promovării adevăratelor valori culturale românești.

Evenimentul a fost deschis de doamna profesor Liu Lihua, directorul adjunct al acestei școli, iar directorul ICR Beijing, domnul Constantin Lupeanu, a susținut un discurs despre opera sculptorului Constantin Brâncuși. În continuare, prof.univ.dr.Zhi Min, unul dintre statornicii colaboratori ai institutului, cunoscător fin al operei lui Brâncuși și care a editat numeroase articole în China despre marele artist, a prezentat personalitatea și opera lui Brâncuși, cu exemplificări ale lucrărilor sale.

La finalul discursului, profesorul Zhi Min a adus un elogiu marelui artist român: „Astăzi, consider că în afară de Michelangelo, Bernini, sculptorul francez Rodin, Constantin Brâncuși este unul din cei mai importanți artiști din istoria sculpturii. A influențat prin arta lui nu numai în domeniul sculpturii, dar și a arhitecturii secolului XX, a designului industrial și grafic, și în alte domenii. Într-un fel, el și Henry Moore, sculptura lor realistă este realizată printr-o mișcare treptată spre formă de semi-abstracte, semi-figurative, tri-dimensionale. În arta lor, există obiective clare de asociere. Diferența este că forma naturală a lui Brâncuși, un mod subiectiv pur, ieșit prin voință o formă naturală, a dus-o la extrem, care a făcut să se poată fi interpretat într-o filosofică metafizică.Brâncuși este un pionier în sculptură modernă, este un exemplu pentru toți artiștii care sunt și care vor veni. În atelierul său, mulți artiști au progresat, de exemplu Isamu Noguchi și Modigliani. Până în prezent, după o sută de ani, britanicul indian Anish Kapoor sau americanul Jeff Koons, precum și alți artiști,sunt influențați de hiperboloidul de expresie a sculpturii specifice lui Brâncuși, cea a oglinzii. În 1937, Henry Moore a scris: „Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure”. Până în prezent, Frank Gehry, Tadao Ando și alți artiști au declarat ca au fost profund influențați de sculptorul român. Constantin Brâncuși, revelația lumii, va continua să strălucească și în viitor.”

La finalul conferinței, elevilor le-au fost prezentate imagini din România.

Având în vedere că anul 2016 a fost declarat Anul Brâncuși, iar în acest an, 2017, vor continua evenimentele dedicate marelui artist, împlinindu-se 60 de ani de la moartea sa și 80 ani de la ridicarea Coloanei fără Sfârşit, Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza în China o serie de acțiuni dedicate marelui artist român.

Constantin Brâncuşi a influențat lumea europeană prin redarea tradiției românești prin intermediul operelor sale. Acest artist adevărat al neamului românesc a deschis prin operele sale drumul către înțelepciunea supremă.

Constantin Brâncuşi a sintetizat cunoştintele lumii înconjurătoare şi în special zestrea poporului român, transformând istoria unui întreg neam într-o nouă perspectivă pentru generațiile viitoare.

De aceea, influența operelor sale în spațiul european si mondial este prezentă şi astăzi în memoria lumii, iar moștenirea lăsată nouă românilor este una fără egal.

Profesorul Zhi Min a publicat, în anul 2016, în trei reviste de artă textul cuvântării sale pe care a susținut-o în februarie 2016, la Simpozionul Brâncuși („Cinstirea lui Brâncuși, geniul român") organizat de către ICR Beijing la sediul său, un adevărat studiu de artă, cu bogate exemplificări.

Zhi Min este vicepreședintele Institutului de Sculptură din cadrul Academiei de Arte din China, profesor îndrumător de doctorat la Facultatea de Sculptură din cadrul Universității Qinghua, secretar general adjunct al Comitetului Național de Coordonare pentru Sculptură și Construcții, membru al Consiliului de Arte, secretar general al Centrului de Creație al Tânărului Sculptor din cadrul Institutului de Sculptură al Academiei de Arte din China, membru al Institutului Internațional UNESCO pentru Arte Folclorice, membru al Asociației Artiștilor din China. În perioada 2011-2012, Asociația Artiștilor l-a selectat pentru o bursă de studiu în arta sculpturii în Franța. În anul 2007, a absolvit Academia Centrală de Arte Plastice, Facultatea de Sculptură, și a primit diploma de master în literatura de specialitate. În perioada 2006-2007, a studiat la Rhode Island School of Design în Statele Unite. În anul 1997, a absolvit Academia Centrală de Arte și Meserii. Expoziții sale au avut loc la Muzeul de Artă din Shanghai, Centrul Cultural European Central la Strasbourg, Centrul Cultural din Paris, a publicat trei cărți, a publicat mai mult de treizeci de articole despre sculptură.