Brâncuşi, omagiat de ICR Budapesta cu ocazia Sărbătorii Francofoniei

Institutul Cultural Român din Budapesta, asociat în organizarea Sărbătorii Francofoniei (20 martie-2 aprilie) în capitala ungară, a oferit publicului budapestan două expoziţii care marchează împlinirea a jumătate de veac de la trecerea în eternitate a marelui Brâncuşi: "50 de semne abstracte. Omagiu lui Brâncuşi" şi "Brâncuşi fotograf". Deschisă la sediul ICR Budapesta, expoziţia "50 de semne abstracte" reuneşte 50 de lucrări de sculptură, grafică, pictură expuse de 25 de artişti membri ai Uniunii Artiştilor Plastici timişoreni. "Brâncuşi fotograf", în concepţia Muzeului Naţional de Artă al României şi prezentată la galeria Institutului Cultural Central-European, prezintă 40 dintre fotografiile realizate de Brâncuşi în atelierul său parizian.

Desfăşurarea unor evenimente omagiale la Budapesta prelungeşte legăturile artistice avute de Brâncuşi cu intelectuali maghiari, cum au fost soţii Bölöni, Zsiga Varga, Lajos Tihanyi. În 2005 Editura Noran a publicat „Brancusi es Brancusi", un volum de Balazs Edith şi Passuth Krisztina, bine primit de specialişti.

Institutul Cultural Român din Budapesta a donat mediatecii Institutului Francez 18 volume de literatură română în traducere franceză (printre care Poezii de Eminescu, Creanga de aur a lui Sadoveanu, Memoriile lui George Enescu), cu ocazia standului organizat la evenimentul „Descoperirea lumii francofone". Acesta a fost urmat de Noaptea francofonă de cinema, unde ICR Budapesta a adus filmul românesc de succes al lui Corneliu Porumboiu „A fost sau n-a fost".

Institutul Cultural Român din Budapesta