„Avangardist te naști”. Geta Brătescu, la Bienala de Artă de la Veneția

Joi, 20 aprilie 2017, la sediul Institutului Cultural Român a avut loc conferința de presă „Participarea României la Bienala de Artă de la Veneția 2017”, cu lansarea proiectului care ne va reprezenta Geta Brătescu – Apariții. Bienala de la Veneția se va deschide pe 10 mai 2017 și își va aștepta publicul până pe 26 noiembrie 2017.

La eveniment au participat Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, Attila Kim, comisarul Pavilionului României, Magda Radu, curatoarea expoziției, Corina Bucea, manager de proiect, membri ai echipei proiectului, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Institutului Cultural Român, ai partenerilor și sponsorilor.

*

Avangardist te naști. Geta Brătescu este unul dintre cele mai complete cazuri de artiști avangardiști. La o vârstă atât de generoasă și de frumoasă, artista se reinventează continuu. Geta Brătescu e întotdeauna surprinzătoare, așa cum arta ei este întotdeauna surprinzătoare. După ce, la ultima ediție a Bienalei Adrian Ghenie a fost în topul vânzărilor, iată-ne prezenți din nou la Veneția cu o altă artistă excepțională”, a spus domnul Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român.

*

„Am venit la această conferință mai puțin în calitate de ministru al Culturii și mai mult în calitate de purtător de cuvânt al doamnei Geta Brătescu. Am întâlnit-o pe doamna Geta Brătescu, atunci când citeam Revista Secolul 20, devenită între timp Secolul 21. Și-a legat numele de istoria celei mai prestigioase reviste culturale din România din secolul trecut, condusă pe rând de Dan Hăulică și de Ștefan Augustin Doinaș. Recent, Secolul 21 i-a consacrat un număr, am văzut la lansare cât de iubită este doamna Geta Brătescu de către cei tineri. Aceștia au devenit între timp profesori și asta spune foarte mult despre altruismul domniei sale”, a declarat ministrul culturii.

„Cultura română are câteva piscuri, are câteva exemple excepționale, și cred că e rostul celor care, vremelnic ocupând demnități publice, să construiască continuități solide. Prezențe de tip Geta Brătescu nu trebuie să fie excepții, ci exemple în jurul cărora să se consolideze structuri și cât mai multe generații. Într-un fel, e o legătură directă între 2015 și 2017, între Școala de la Cluj, cu Fabrica de Pensule - Adrian Ghenie și Geta Brătescu, e un semn de continuitate și sunt sigur că prezența românească la Veneția va fi una la cote înalte. Creația sa - desenele, grafica, ilustrația - marchează ludicul din eseurile doamnei Brătescu, toate înseamnă un drum spre alb și spre lumină. Nu este o întâmplare faptul că ne aflăm în Săptămâna Luminată și cred că România la Veneția va fi reprezentată extraordinar”, a conchis Ionuț Vulpescu.

În continuare, ministrul a citit mesajul artistei Geta Brătescu, care nu a putut fi prezentă la conferință.

„Participarea lucrărilor mele la Bienala de la Veneția, reprezentând România, este o fericită repetare, o dată în 1960 și din nou astăzi. Sunt fericită, pentru că, fără nicio intenție, ceea ce am lucrat în micul meu atelier s-a ivit din mișcarea gândurilor spre aceste desene, acestea printre multe altele, realizate într-o viață.” – Geta Brătescu.

Domnul Ionuț Vulpescu a subliniat buna colaborare dintre Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român. „Pentru mine este un privilegiu să iau parte la un eveniment în avanpremiera Bienalei. Și în 2015, dar și în 2017, l-am avut alături, în organizarea prezenței românești la Bienală, pe președintele ICR, domnul Radu Boroianu. Aș vrea să îi mulțumesc domnului Boroianu pentru tot ceea ce a făcut pentru Institutul Cultural Român”, a spus domnul Ionuț Vulpescu.

*

Invitații speciali au vorbit despre contextul Bienalei de la Veneția. Arhitectul Attila Kim, comisarul proiectului, a apreciat că în ultimii ani, participarea României la Bienala de la Veneția a fost un mare succes. „Bienala de la Veneția este cel mai important eveniment de diplomație culturală a României”, a spus el.

Curatorul expoziției, Magda Radu și managerul de proiect, Corina Bucea au prezentat Pavilionul României, Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, locurile de expunere ale expoziției „Apariții”, semnată de Geta Brătescu.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Asociația Salonul de proiecte.

*

Proiectul Geta Brătescu – Apariții va fi prezent în două locuri: Pavilionul României, Giardini della Biennale și la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică. Deschidere: 10 – 12 mai 2017. Vernisaj: 11 mai 2017, 17:15, Pavilionul României, Giardini della Biennale. 12 mai, 19:00, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică. Durata expoziției : 13 mai – 26 noiembrie 2017.

Resurse :

www.apparitions.ro

facebook.com/getabratescu.apparitions

instagram.com/getabratescu.apparitions


Comunicat de presa Apparitions: „Participarea României la Bienala de Artă de la Veneția 2017” Dosar de presa: Geta Brătescu, „Apariții”