Artiști români la Klima Biennale, cu sprijinul ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena susține participarea duo-ului artistic format din Anca Benera și Arnold Estefán la prima ediție a festivalului Klima Biennale Wien, în cadrul expoziției colective „Into the Woodsˮ, ce va putea fi vizitată la Kunst Haus Wien, în perioada 6 aprilie - 11 august 2024. Deschiderea Klima Biennale are loc pe 5 aprilie, ora 19.00.

Practica orientată spre cercetare a duo-ului artistic Anca Benera și Arnold Estefán cuprinde o serie de formate mediale, de exemplu instalații, video-art și performance. Munca lor se concentrează pe o narativă istorică, social și geopolitică și a structurilor de putere a acesteia. Pentru expoziția colectivă „Into the Woods", cei dor vor pregăti lucrări noi pe tema pădurii. Pornind de la ideea că trăim și supraviețuim în ruinele decadente ale lumii moderne/coloniale, bazată pe inegalitate sistemică și de la concepția conform căreia „cuvântul pentru lume este pădure”, cei doi artiști se întreabă cum putem regândi o lume nouă și cum ne putem reimagina această lume.

„Into the Woods" - Perspective asupra ecosistemului forestier:

Curator: Sophie Haslinger

Artiști: Rodrigo Arteaga, Anca Benera & Arnold Estefán, Eline Benjaminsen, Alma Heikkilä, Monica Ursina Jäger, Markus Jeschaunig, Isa Klee, Susanne Kriemann, Jeewi Lee, Antje Majewski, Richard Mosse, Katie Paterson, Oliver Ressler, Abel Rodríguez, Diana Scherer, Rasa Šmite & Raitis Šmits

Anca Benera și Arnold Estefan sunt colaboratori, lucrând împreună din anul 2011. În prezent cei doi sunt stabiliți la Viena și București. Lucrările lor de instalație, video și performance folosesc metodologii bazate pe cercetare pentru a dezvălui modelele invizibile care se află în spatele anumitor narațiuni istorice, sociale sau geopolitice. Lucrările lor recente investighează fenomenul peisajelor create de om în întreaga lume, unde crearea și marcarea peisajului (ca formă de modificare spațială) merg mână în mână cu o violență statală sporită și cu supra-exploatarea resurselor. Anca Benera și Arnold Estefan sunt laureații Premiului Birgit Jürgenssen 2022, acordat de Ministerul Federal Austriac pentru Educație, Arte și Cultură și Academia de Arte Frumoase din Viena, iar în prezent ocupă poziția de Creative Fellows la UCL's, Postsocialist Art Centre din Londra.

Cu viziunea și puterea inovatoare a artei, Klima Biennale Wien stimulează schimbarea de paradigmă către un viitor locuibil și sustenabil pe planeta noastră. Instrumentele cheie pentru atingerea acestui obiectiv sunt, fără îndoială, participarea, colaborarea și conștientizarea. Bienala va delimita răspunsuri viabile la criza climatică împreună cu locuitorii Vienei. Klima Biennale Wien se confruntă cu provocarea de a face problemele foarte complexe și acute ale schimbării globale, criza climatică, dispariția speciilor și impacturile asupra țesăturii uman-natură vizibile și palpabile pentru toți: deoarece avem nevoie urgentă de a găsi noi modalități de a împărtăși cunoștințele și de a discuta strategiile împreună! Schimbările profunde și ample necesită o dezbatere pe măsură, holistică. Prin urmare, conceptul și metoda de lucru a Bienalei se concentrează pe multiperspectivitate: vedem viitorul ca pe o sarcină de proiectare comună și revendicăm un spațiu pentru reconcilierea diferitelor și uneori contradictorii poziții. Tocmai astfel de fricțiuni sunt teren fertil pentru transformările în societate. Într-o lume în care creșterea economică este adesea considerată ca fiind scopul suprem, criza climatică provoacă în prezent acest paradigma: Cum poate fi realizat un viitor locuibil și adaptat climatic? Cum negociem nevoile aferente? Cum pot relațiile globale abstracte să devină mai ușor de înțeles? Prezentul plin de crize indică spre o eră post-creștere. Doar abordările sistemice, holistice vor reuși să propună un contra-model pentru o societate în care echilibrul ecologic este reconciliat cu dezvoltarea economică și prosperitatea.

Bienala este curatoriată de Sithara Pathirana și Claudius Schulze și se concentrează pe participare, pe crearea de rețele globale și pe cooperare. Programul extins al Klima Biennale Wien de anul acesta invită la dialogul privind evoluția societății viitorului. Peste 60 de parteneri sunt implicați în organizarea și promovarea evenimentului.

Biletele vor putea fi cumpărate începând cu data de 6 aprilie doar de la muzeul Kunst Haus Wien.