Actrițele Alina Șerban și Mihaela Drăgan invitate la Festivalul de Roma Storytelling

Sub genericul „Eroi romi”, în perioada 27–28 iulie 2017, Teatrul Independent din Ungaria organizează prima ediție a Festivalului Internațional de Roma Storytelling la Teatrul „Stúdió K” (str. Ráday, nr. 32, 1092 Budapesta ). Institutul Cultural Român Budapesta sprijină participarea actrițelor Alina Șerban și Mihaela Drăgan la festival. Scopul evenimentului inedit este să atragă atenția asupra valorilor existente din dramaturgia romă, respectiv să prezinte situația comunităților rome, iar în cadrul acestora în mod special la situația femeilor, să pună în centrul atenției destine individuale, biografii eroice, prin patru monodrame scrise de autori contemporani din Europa.

În centrul festivalului internațional de teatru rom stă povestirea personală. În cele două zile de festival vor fi prezentate patru monodrame care povestesc despre eroine rome, care au reușit să genereze schimbări în propria lor viață, respectiv în viața comunității. Fiecare spectacol prezintă câte o biografie puternică, dezbate teme sociale, toate prin intermediul povestirii personale, în mod emoționant ori cu umor.

„Deși teatrul rom din Europa are o istorie de 130 de ani, iar în multe țări găsim mulți artiști romi care lucrează în acest domeniu, totuși abia îi cunoaștem” – spune Rodrigó Balogh, directorul artistic al Festivalului. „Tocmai din acest motiv dorim să demonstrăm că arta și cultura romă nu sunt limitate numai la muzică, dans și pictură, ci aduc un aport semnificativ și în teatru. Cunoașterea acestuia poate să inspire pe de o parte comunitatea romă, respectiv pe reprezentanții breslei teatrale.”

Din cele patru monodrame trei vor fi prezentate chiar de autori, cu subtitrare, respectiv cu traducere simultană în limba maghiară și engleză: Alina Șerban (România) – Declar pe propria răspundere / I declare at my own risk; Mihaela Drăgan (România) – Del Duma / Vorbește-le despre mine; Dijana Pavlovic (Italia) – Vorbește, viața mea. Monodrama lui Richad O’Neill din Marea Britanie, The hardest word / Cel mai greu cuvânt, în regia lui Rodrigó Balogh, va fi jucată de Edina Dömök.

Alina Șerban, actriță română de etnie romă, a absolvit UNATC, a fost bursieră la New York, a terminat un master la The Royal Academy of Dramatic Art și a fost studenta română a anului 2012 în Marea Britanie. A devenit cunoscută atât în România cât și în Europa prin spectacolul Declar pe propria răspundere în anul 2013. A mai scris piesa Home despre imigranții din Marea Britanie, piesă care a câștigat premiul Stories of London / Povești londoneze la concursul Centrului Cultural Rich Mix din Londra. În 2016 a scris și a realizat piesa The Great Shame / Marea rușine care prelucrează documente și povestiri mai puțin cunoscute despre robia romilor.

Spectacolul Declar pe propria răspundere vorbește despre maturizare: cum a ajuns autoarea de la colonia romă din București până la Academia Regală de Teatru din Londra.

Mihaela Drăgan, actriță română de etnie romă, a cunoscut succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum Del Duma, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?sau Gadjo Dildo. A înființat o trupă de actrițe rome, „Giuvlipen” și, de pe scenă, pledează pentru cauza feministă. În prezent, actrița lucrează la Teatrul Maxim Gorki din Berlin și e una dintre cele șase femei din lume recunoscute pentru munca excepțională din teatru de către Liga Femeilor din Teatrele Profesioniste din New York.

Del Duma /Vorbește-le despre mine este unul dintre extrem de puținele spectacole despre o pedagogie emancipatoare (Mihaela Michailov, critic de teatru).

Sponsorul principal al evenimentului: Badur Foundation

Parteneri: Summa Artium NKFT. , Teatrul Stúdió K , Institutul Cultural Român Budapesta, Ambasada României la Budapesta, Ambasada Marii Britanii la Budapesta, Universitatea Central Europeană, White Light Studio.

Bilete și detalii:

www.studiokszinhaz.hu

www.fuggetlenszinhaz.blogspot.hu

http://icr.ro/uploads/images/posts/storytelling-1.png

Descriere spectacole:

Mihaela Drăgan: „Del Duma / Vorbește-le despre mine”

Mihaela Drăgan a scris „Del Duma / Vorbește-le despre mine inspirându-se din propriile experiențe și din discuțiile purtate cu femei rome. Piesa prezintă policromia comunității rome din România, posibilitățile, greutățile, bucuriile și încercările – toate acestea din perspectiva femeilor, printre care descoperim eroii zilelor cotidiene. Spectacolul va fi prezentat în data de 28 iulie 2017 la Budapesta. Piesa „Del Duma / Vorbește-le despre mine” încearcă să găsească răspunsuri la întrebări cum ar fi: tradiția și modernitatea, identitatea minoritară și majoritară într-o țară, într-o comunitate sau chiar în interiorul sufletului unui singur om. „…Eu, Mihaela Drăgan, jumătate româncă jumătate romă iubesc ambele identități şi sunt mândră de ele” – împărtășește artista propria ei părere la sfârșitul spectacolului. Artista din România, autoare a mai multor piese și fondatoarea Teatrului Giuvlipen a fost propusă de către Rodrigó Balogh pentru Gilder/Coigney International Theater Award din 2017 și este una din cele șase finaliste la acest premiu. Spectacolul va fi prezentat în cadrul primului Festival Internațional de Roma Storytelling organizat între 27–28 iulie 2017 la Budapesta, cu subtitrare în limba engleză și traducere simultană în limba maghiară. După spectacol se va organiza o întâlnire cu publicul a artistei.

Realizatori: Actor, autor: Mihaela Drăgan / Regia: Liana Ceterchi / Muzică (ghitară): Gusztáv Balogh / Traducere: Beáta Adorján / Locul: Stúdió K Színház (Budapesta, sect. 9. str. Ráday nr. 32.)

Data: 28 iulie 2017, orele 20.45 / Durata spectacolului: 70 de minute / Durata întâlnirii cu publicul: 60 de minute

Alina Șerban: „Declar pe propria răspundere”

Prin monodrama Declar pe propria răspundere”care deschide Festivalul Internațional de Roma Storytelling, în data de 27 iulie 2017 – Alina Șerban împărtășește cu publicul propria ei copilărie și biografie. Spectacolul urmărește traseul unei tinere, care, la fel ca toate fetele din generația ei, ascultă muzică ușoară, își face prietenii și visează despre viitor. Ea trăiește într-o comunitate săracă de romi din București unde educația este inaccesibilă, unde are permanent un sentiment de rușine. Când mama ei intră în închisoare, îi devine și mai clar că în tentativa ei de ieșire din cartier se poate baza numai pe sine. Nici cele mai serioase încercări nu pot să șteargă zâmbetul ei de pe chip și tenacitatea din inimă. Deși câteodată nici ea nu crede că visele se vor realiza vreodată, ajunge la Academia Regală de Teatru din Londra și îşi acceptă originea. Descoperă că aceasta poate fi și un motiv de mândrie, nu numai un stigmat. „Dacă ai reușit să urci pe un munte, poți să te odihnești puțin, după care trebuie să urci următorul munte” – spune artista, care este autoarea și actrița mai multor spectacole din România și Marea Britanie. Actul artistic pe care Alina Șerban își asumă în acest spectacol este un reper în istoria teatrului documentar. Din punct de vedere actoricesc își rezolvă sarcinile cu precizie și exactitate, pe de altă parte, ca om, dă dovadă de o imensă putere și o mare lecție despre umanitate.” – declara Mária Szilágyi, directoarea Festivalului de Dramă Contemporană.

După spectacol se organizează o întâlnire a actriței Aline Șerban cu publicul. Spectacolul va fi prezentat în limba engleză, cu traducere simultană în limba maghiară.

Realizatori: Regizor, actor, scriitor: Alina Șerban / Traducător: Adorján Beáta / Locul: Stúdió K Színház (Budapesta, sect. 9. str. Ráday nr. 32.) / Data: 27 iulie 2017, orele 18:00 / Durata spectacolului: 90 de minute / Durata întâlnirii cu publicul: 60 de minute