25.0000 de persoane, la Ziua României pe Broadway

ICR New York a susținut, și în acest an, Festivalul Ziua României pe Broadway (Romania Day on Broadway).

Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Ziua României pe Broadway a avut loc duminică, 14 mai 2017, în New York, pe Broadway (între Liberty Street și Battery Park / Bowling Green Plaza). 

Pe scena festivalului, din partea oficialităților române și americane, au luat cuvântul: domnul Ion Jinga, ambasadorul Misiunii Permanente a României la ONU, și doamna Ioana Gabriela Costache, consul general al României la New York. Domnul Gabriel Rotaru, consilier în cadrul Ambasadei României la Washington, DC, a transmis un mesaj din partea domnului ambasador George Cristian Maior. 

Doamna Mihaela Istrate, reprezentanta ICR, a prezentat mesajul adresat tuturor participanților, români și americani, din partea doamnei Liliana Țuroiu, președintele ICR.

 De asemenea, primarul New York-ului, Bill de Blasio, a trimis o scrisoare prin care a adresat cuvinte de laudă participanților, români și americani, la acest eveniment de tradiție al comunității româno-americane din New York și zonele învecinate.

Ca în fiecare an, festivalul a fost dedicat valorilor și tradițiilor culturale românești. Au fost invitați artiști, dansatori, muzicieni și mesteșugari din diverse zone ale țării noastre.

În cadrul acestei manifestări culturale, de mare vizibilitate, organizată în inima Manhattan-ului, Festivalul Ziua României pe Broadway, împreună cu ICR New York, a prezentat publicului american și internațional spectacolul de dans tradițional românesc susținut de opt călușari din cadrul Ansamblului folcloric “Maria Tănase”, din Craiova. 

De asemenea, pe scenă au mai evoluat: Valeria Arnăutu, Gheorghe Gheorghiu, George Rotaru, Brandușa Covalciuc, Ciprian Cocalia, grupul Roadrunners, Cosmina Badea, Abigail Budac, Ionela Bangala, Beatrice Andrei, Laura Giurgiuman și Viorica Elen Onuț. Spectacolul i-a avut ca prezentatori pe Beatrice Andrei, Aspasia Machaira și Yanni Deaconescu.

Mai bine de 25.000 persoane au participat la festival, într-un cadru autentic românesc, dar și într-una din cele mai frecventate zone ale metropolei americane, care atrage un număr imens de turiști din toată lumea.

 Pe 13 mai, ansamblul craiovean s-a deplasat – grație sprijinului logistic primit de ICR New York din partea Misiunii Permanente a României la ONU din New York – la Washington, DC. Aici, ca urmare a solicitării anterioare venite din partea Ambasadei României în SUA și a Ministerului Turismului din țara noastră, dansatorii-călușari ai Ansamblului folcloric “Maria Tănase” au făcut parte din programul cultural-artistic organizat de misiunea noastră diplomatică din capitala federală a SUA, cu ocazia manifesătii tradiționale“Ziua Porților Deschise”.

„Ziua Porților Deschise” („EU Open House”) este un eveniment prin care statele membre UE marchează Ziua Europei și reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente de diplomație publică ce contribuie semnificativ la creşterea profilului României la nivelul publicului american.

“ZiuaPorților Deschise la Ambasada României este o ocazie unică de a prezenta în mod direct miilor de americani, care ne-au trecut pragul, valorile noastre culturale, elementele principale ale identității noastre și oportunitățile de a vizita România ca turiști, oameni de afaceri sau studenți”, a declarat ambasadorul României la Washington, domnul George Cristian Maior.

Peste 3.000 de persoane au vizitat Ambasada României în Statele Unite ale Americii, sâmbătă, 13 mai 2017, cu ocazia“Zilei Porților Deschise” („EU Open House”), prilej cu care misiunea a marcat trecerea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Cu ocazia“EU Open House”, misiunile statelor Uniunii Europene și Delegația Uniunii Europene în SUA își deschid ușile pentru publicul american, oferind vizitatorilor o privire în interiorul ambasadelor și oportunitatea de a cunoaște patrimoniul cultural și tradițiile naționale ale statelor membre.

Vizitatorii au avut ocazia de a se întâlni și discuta atât cu ambasadorul George Cristian Maior, dar și cu ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, prezent la eveniment, în special cu privire la tradițiile culturale românești și oportunitățile de a vizita România.

Website-ul oficial:

http://romaniabroadway.com/index.html