140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, celebrați la Budapesta

140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, celebrati la Budapesta

În 19 februarie 2016, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român Budapesta se alătură programului „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși", organizând la sediul său, prima dintre serile dedicate marelui sculptor Constantin Brâncuși, careva cuprinde: o prelegere susținută de doamna Passuth Krisztina, istoric de artă, coordonatoare a albumului intitulat „Brancusi és Brâncuși" / „Brancusi și Brâncuși" apărut la editura „Noran" din Budapesta, în 2005; o expoziție de carte despre Constantin Brâncuși, din colecția Bibliotecii ICR Budapesta și proiecția unor fragmente din filmul documentar „Brâncuși" regizat de Cornel Mihalache în anul 1995.

 Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu «spuse» de Brâncuși, deci neatestate științific, ci scrise, notițe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparțin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuși, sau a operelor sale: satul natal Hobița, biserica Cișmeaua Mavrogheni din București, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreține, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11."  (Cornel Mihalache)

Passuth Krisztina, critic și istoric de artă, este autoarea a numeroase studii de specialitate din domeniul artei dintre care amintim: „Magyar művészek az európai avantgarde-ban 1919 - 1925" / „Artişti maghiari în avangarda europeană 1919 - 1925" (ed. Corvina, Budapesta, 1974); „Les avant-gardes de l'Europe Centrale 1907 - 1927" / „Avangardele Europei Centrale 1907 - 1927" (ed. Flammarion, Paris 1988); „Avantgarde kapcsolatok Prágától Bukarestig 1907-1930" / „Legături avangardiste de la Praga la București 1907-1930" (ed. Balassi, Budapesta, 1998) și „Brancusi és Brâncuşi" / „Brancusi și Brâncuși" (ed. Noran, Budapesta, 2005).

În decembrie 2015, ziua de 19 februarie a fost declarată sărbătoare națională, unul din argumentele date de inițiatorii acestei legi fiind: "Constantin Brâncuși, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobița, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua nașterii sale este sărbătorită în toată lumea și înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși, să declarăm ziua lui de naștere sărbătoare națională".