Filme românești la Festivalul de la San Sebastian

Filme romanesti la Festivalul de la San Sebastian Filme romanesti la Festivalul de la San Sebastian Filme romanesti la Festivalul de la San Sebastian Filme romanesti la Festivalul de la San Sebastian Filme romanesti la Festivalul de la San Sebastian Filme romanesti la Festivalul de la San Sebastian

După succesul înregistrat în ultimii ani de filmul românesc la cele mai importante festivaluri internaționale - Premiul Ursul de Argint pentru pelicula Aferim! la Berlinala din 2015 și Premiul pentru cel mai bun regizor, acordat lui Cristian Mungiu, la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes pentru filmul Bacalaureat, pentru a menționa doar două exemple - 4 creații cinematografice românești vor fi prezente la ediția cu numărul 64 a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, ce se va desfășura în perioada 16-24 septembrie.

În secțiunea "Nuev@s director@sˮ, unde sunt prezentați tineri regizori, aflați la primul sau al doilea lungmetraj, va intra în competiție filmul Vânătoare / Prowl realizat de Alexandra Bălteanu. Actrițele Iulia Ciochină și Iulia Lumânare se vor deplasa la festival cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid pentru a fi prezente la premiera peliculei.

Vânătoare / Prowl (regie: Alexandra Bălteanu, 2016)

Sinopsis: Lidia crește porumbei și duce o viață plicticoasă alături de soț și cei doi copii. Denisa, o fată hotărâtă, vrea să-i cumpere prietenului ei descurcăreț o perche de adidași. Vanesa, cea mai tânără dintre ele, visează să-l întâlnească pe Făt-Frumos cu ochii verzi. Toate cele trei femei lucrează împreună, oferind servicii sexuale. Într-o zi, când polițiștii le fac ceea ce pare a fi o vizită de curtoazie, se hotărăsc să-i înfrunte.

Sieranevada, filmul regizat de Cristi Puiu, care a avut premiera în Competiția Oficială a Festivalului de la Cannes, va fi prezentat, alături de alte 15 producții, în secțiunea "Perle" a Festivalului de la San Sebastian, unde sunt reunite cele mai premiate și apreciate lungmetraje inedite în Spania, realizate în acest an. În cadrul acestei secțiuni, pelicula regizorului român va concura pentru Premiul publicului alături de filme semnate de François Ozon, Ken Loach, Gianfranco Rossi, Marian Ade, Pablo Larraín sau Emir Kusturica.

Sieranevada (regie: Cristi Puiu, 2016)

Sinopsis: La trei zile după atacul terorist asupra redacției săptămânalului parizian Charlie Hebdo, și la 40 de zile după moartea tatălui său, Lary, un doctor de vreo 40 de ani, e pe cale să-și petreacă duminica în familie, la o reuniune de comemorare a tatălui său. Dar lucrurile nu merg conform așteptărilor. Forțat să-și confrunte fricile și trecutul, să-și regândească locul în familie, Lary se vede constrâns să spună propria versiune a adevărului.

Institutul Cultural Român de la Madrid sprijină și deplasarea regizoarei Roxana Stroe, care va participa cu scurtmetrajul O noapte în Tokoriki, ce-i are ca protagoniști pe Iulia Ciochină, Cristian Bota și Cristian Priboi, la Întâlnirile Internaționale ale Studenților de Film. Scurtmetrajul se alătură altor 14 creații ale unor tineri regizori în competiția pentru cele două premii ale secțiunii: Premiul Panavision sau Premiul Orona. Întâlnirile Internaționale ale Studenților sunt un loc de întâlnire pentru reprezentanții a numeroase școli de film în jurul competiției de scurtmetraje, dar și a numeroase master class-uri și întâlniri profesionale.  

O noapte în Tokoriki (regie: Roxana Stroe, 2016)

Sinopsis: O noapte în Tokoriki e construit în jurul petrecerii de majorat a Geaninei. Se lasă seara și e agitație mare în Tokoriki, discoteca din sat. Luminile de neon se aprind la geam, sala este decorată cu baloane, părinții Geaninei își ocupă regulamentar locurile la masă, DJ-ul comunei își pregătește playlist-ul cu hituri, iar Geanina își așteaptă invitații. Curând, discoteca se animă, iar tinerii se dezlănțuie pe ringul de dans. Însă Alin pare preocupat de ceva... ochii îi sclipesc de fiecare dată când întâlnește privirea Geaninei, lucru care nu trece neobservat de prietenul ei. În final Geanina va avea parte de o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.

Proiectul cinematografic aflat în faza de dezvoltare, La Civil / Cu două tăișuri, o producție Belgia-Mexic- România, a fost selecționat în cadrul Forumului Coproducțiilor Europa-America Latină, dedicat stimulării colaborărilor între profesioniști și piețele cinematografice de pe cele două continente.  Proiectul, în regia Teodorei Ana Mihai, va fi reprezentat la San Sebastian de producătorul delegat Irina-Andreea Malcea, care va face deplasarea cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid.

Detalii despre programarea filmelor și bilete pe pagina web a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.