„Parcursul artistic al vieții unui regizor evreu”, Alexander Hausvater în dialog cu Iris Lackner

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu A.M.I.R. – Organizația Unitară a Evreilor Originari din România în Israel, vă invită la seara culturală „Traseul artistic al vieții unui regizor evreu”, în cadrul căreia regizorul român Alexander Hausvater se va afla în dialog cu Iris Lackner, conferențiar, critic de film și om de cultură. Evenimentul, în limba ebraică, va avea loc miercuri, 15 martie 2017, ora 19:00, la sediul institutului (Blvd. Shaul HaMelech nr.8, Beit Amot Mishpat, etaj 6, Tel Aviv).

În dialog cu Iris Lackner, Alexander Hausvater va discuta despre traseul artistic al acestuia, din perspectiva unui regizor român și israelian care a cucerit marile scene ale teatrului internațional și, apoi, cele mai mari scene culturale ale lumii. Pe durata serii vor fi prezentate fragmente din producții regizate de Alexander Hausvater de-a lungul carierei sale de peste 40 de ani în domeniul artelor spectacolului.

Începând cu 19 martie 2017, Alexander Hausvater va prezenta publicului israelian cel mai recent spectacol a cărui regie o semnează, „2 Kuni Leml” adaptare după piesa „Kuni Leml” de Avraham Goldfaden, la Teatrul Yiddishpiel din Tel Aviv. Detalii :http://icr.ro/tel-aviv/spectacolul-doi-kuni-leml-adaptare-dupa-avraham-goldfaden-regia-alexander-hausvater-la-teatrul-yiddishpiel-din-tel-aviv-19-martie-7-mai-2017

Alexander Hausvater a regizat peste 200 de spectacole de teatru, musical, operă şi dans. A lucrat în peste 30 de ţări şi producţiile lui au ajuns în întreaga lume. Regizor canadian de origine română, născut la București, a emigrat în copilărie în Israel. A studiat teatrul în Israel și în Canada. S-a stabilit în Canada de unde a revenit în România, pentru a pune în scenă piese de teatru, după 1990. A montat numeroase spectacole în toată lumea. În România a regizat câteva zeci de piese și adaptări între care cele mai cunoscute sunt„...Au pus cătuşe florilor”, după F. Arrabal, „La Ţigănci”, după Mircea Eliade, textele fiind adaptate de poetul Cristian Popescu, „Teibele şi Demonul ei”, după I.B. Singer, „Magister Machiavelli”, după N.Machiavelli, text realizat de Horia Gârbea, Cymbeline după W. Shakespeare.

În octombrie 2016, regizorul Alexander Hausvater a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuția remarcabilă la promovarea culturii și imaginii României în lume, pentru deosebita activitatepedagogică, pregătind cu exigență și în același timp cu multă căldură umană generații de regizori”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.