Omagiu adus prizonierilor români decedați în Alsacia și Lorena în Primul Război Mondial

Institutul Cultural Român Bruxelles sprijină participarea profesorului universitar Florin Ţurcanu la conferința dedicată Centenarului martiriului soldaților români decedați în captivitate în Marele Război. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 3 iunie, la Primăria din localitatea franceză Soultzmatt. Un număr de678 de soldați români sunt înhumați în Cimitirul Militar Român din această localitate, singura și cea mai mare necropolă militară românească din Franța, construită chiar pe locul lagărului german și sfiinţită de Regele Ferdinand și de Regina Maria, la 9 aprilie 1924.

Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”, scrie pe una dintre plăcile comemorative de marmură, la dorinţa Reginei Maria.

Alături de istorici și experți din Alsacia și Lorena, profesorul Florin Ţurcanuva analiza situația Regatului României în preajma Primului Război Mondial, contextul socio-politic intern şi internaţional, perioada de neutralitate în vara anului 1914, campaniile din 1916 şi 1917 şi ocupaţia Puterilor Centrale.

Programul este inițiat de Primăria din Soultzmatt și de Consulatul General al României la Strasbourg și aduce un omagiu soldaților români căzuți prizonieri în noiembrie 1916, în luptele din zona Predeal, și deportați în taberele de muncă din Alsacia și Lorena. 2344 de soldați români au murit în captivitate din cauza torturilor, frigului, înfometării, muncilor istovitoare, lipsei de igienă și de asistență medicală.

Memoria prizonierilor români va fi omagiată în ceremoniile militare și religioase din 3 și 4 iunie. Colecția privată a localnicului Patrick Fleckdin Soultzmatt, ce contine obiecte, amintiri din război și lucruri personale ale prizonierilor, va fi expusăcu sprijinul Serviciului de arhive. La căderea nopții, în Cimitirul Militar Român, unspectacol de lumini și sunet, printre crucile identice, multe rămase fără nume, invită la reflecție despre datoria de a păstra memoria istorică nealterată.

Florin Ţurcanueste profesor de istorie contemporană la Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Ştiinţe Politice, şi cercetător la Institutul de Studii Est-Europene din București.

Evenimentul poartă sigla ”Centenarului Marelui Război 1914-1918” și valorifică ansamblul funerar de la Soultzmatt, aflat in curs de clasare în patrimoniul mondial UNESCO.

Perioada: 3-4 iunie 2017

Loc:Place du General de Gaulle, 68570 Soultzmatt, France

Acces: exclusiv pe bază de invitaţie



Affiche