Noaptea Literaturii Europene | 7 iunie, 18h-23h | zona Príncipe Real| Intrarea liberă

Cartierul Príncipe Real găzduiește Noaptea Literaturii EuropeneDupă succesul primei ediții, Noaptea Literaturii Europene revine la Lisabona și invită publicul la o lungă și creativă serată literară.


Integrată în cadrul Sărbătorilor Lisabonei dedicate Sfântului Anton, patronul spiritual al oraşului (Festas de Lisboa), cea de-a doua ediție a Nopții Literaturii Europene are loc în cartierul Príncipe Real, unde zece spații reprezentative își deschid porțile în seara de 7 iunie pentru un scurt dar intens festival literar. Astfel, începând cu orele 18h00 și pe durata a cinci ore vor avea loc sesiuni de lectură în interpretarea unor actori portughezi dar şi, în unele cazuri, a scriitorilor invitați de institutele culturale şi de ambasadele partenere.
Între proză și poezie, Noaptea Literaturii Europene 2014 aduce în fața publicului opere cu teme politice, poveşti personale și de familie, sensibile și uneori tulburătoare, precum și un omagiu scriitoarei Marguerite Duras cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea sa. La cea de-a doua ediție a acestui eveniment literar, publicul va face cunoștință cu opere ale scriitorilor Ion Mureşan (România), Dulce Maria Cardoso (Portugalia), José F.A. Oliver (Germania), Anna Kim (Austria), Marcos Giralt Torrente (Spania), Miika Nousiainen (Finlanda), Marguerite Duras (Franța), Paolo Nori (Italia), Deborah Levy (Marea Britanie) şi Jorge Listopad (Republica Cehă), şapte dintre ei urmând a fi prezenţi la eveniment.

Lecturile - cu intrare liberă și cu o durată între zece și cincisprezece minute - se repetă din jumătate în jumătate de oră, pentru ca publicul să poată vizita toate spațiile și asista la toate sesiunile programate.

La această a doua ediție a Nopții Literaturii Europene, Institutul Cultural Român a mizat din nou pe poezie urmând a fi reprezentat de unul dintre cele mai importante nume din poezia românească contemporană: Ion Mureșan. Invitat la Orpheu Caffé, el va citi o selecție din lirica sa, în compania actriței de origine română, Luminița Pereira, care va interpreta poeziile în limba portugheză.


Portugalia va fi reprezentată de scriitoarea Dulce Maria Cardoso care, la invitația Institutului Camões, va însoți lectura actriței Mónica Calle la Muzeul Național de Istorie Naturală și Știință unde se va citi din cartea sa O retorno. Plecând de la perspectiva unui adolescent, se discută despre sfârșitul imperiului portughez de peste mări și despre tulburătoarea înapoiere a mai mult de jumătate de milion de persoane în Portugalia.

Institutul Goethe a ales poezia lui José F. A. Oliver pentru a reprezenta Germania. Deţinător al premiului Adelbert-von-Chamisso, una dintre cele mai faimoase distincții literare germane, acest scriitor nestatornic, într-o perpetuă călătorie printre cuvinte, va fi prezent la Centrul Comercial Ambasada pentru a însoți lectura operei sale Fahrtenschreiber, în interpretarea actorului Ulisses Ceia.

Scriitoarea aleasă de Ambasada Austriei pentru această serată literară este Anna Kim. În Palatul Palmela/ Procuradoria-Geral da República, actorul João Pedro Leal va citi pasaje din cartea Die gefrorene Zeit, povestea unei tinere şi lipsite de experiență cercetătoare de la Crucea Roșie din Viena, care încearcă să ajute un bărbat din Kosovo să-şi găsească soția dispărută în timpul războiului.

Institutul Cervantes l-a invitat pe scriitorul Marcos Giralt Torrente la Pavilhão Chinês, unde actorul Bernardo Gavina va intepreta fragmente din cartea Paris, o lucrare distinsă cu prestigiosul premiu Herralde, şi în care naratorul reflectează la întâmplările din copilăria sa, neînţelese în acea perioadă.

În Spațiul Cultural Mercês publicul va putea cunoaște povestea unui tată care, după pierderea fiului, începe să își antreneze fiica pentru a deveni un sportiv de succes. Actorii Samanta Franco și Miguel Curiel vor interpreta această complicată relație dintre tată și fiică, descrisă în cartea Maaninkavaara de Mika Noisiainen, scriitor ales de Institutul Ibero-American al Finlandei.

Institutul Francez din Portugalia a ales cartea L’Amant de Marguerite Duras pentru a sărbători 100 de ani de la nașterea autoarei. În cafeneaua Poison D’Amour, actrița Patrícia Adão Marques va citi pasaje din această lucrare autobiografică, operă de referință a literaturii europene.

Biblioteca Presei Naționale Casa Monedei (Biblioteca da Imprensa Nacional Casa da Moeda) îl va găzdui pe scriitorul și traducătorul Paolo Nori, invitat de Institutului Italian de Cultură pentru a citi pasaje din cartea sa intitulată La Banda Del Formaggio, o poveste amuzantă cu aromă de brânză, Italia, mister și conspirații, în timp ce actorul Eduardo Molina va face lectura fragmentelor în portugheză.

Scriitoarea Deborah Levy va reprezenta Marea Britanie la invitația British Council și se va afla la Palatul Menino de Ouro, sediul British Council, pentru a citi în engleză pasaje din propria-i lucrare Swimming Home. În această carte propusă pentru premiul Man Book Prize 2010, vacanța de vară a unui grup de prieteni este tulburată de Kitty Finch, o tânără necunoscută care apare subit înotând în pielea goală în piscina casei de pe Riviera franceză. Actrița Susana Moreira va interpreta textul în limba portugheză.

Datorită Ambasadei Republicii Cehe va fi posibilă cunoașterea poeziei unui autor care nu are nevoie de prezentări în Portugalia. Jorge Listopad va fi prezent la Palatul Conților de Ceia/Rectoratul Universidade Aberta, unde actorul și scenaristul Júlio Martín da Fonseca va citi poemul Terra é Carvão e Limões.

Evenimentul Noaptea Literaturii Europene este organizat și anul acesta de institutele culturale și de ambasadele partenere în rețeaua EUNIC Portugalia: Institutul Cultural Român, British Council, Institutul Camões, Ambasada Austriei, Ambasada Republicii Cehe, Institutul Goethe, Institutul Francez din Portugalia, Institutul Cervantes, Institutul Ibero-American al Finlandei și Institutul Italian de Cultură, cărora li s-a asociat Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia.


Mai multe informaţii despre eveniment: www.noitedaliteraturaeuropeia.pt