Noaptea Literaturii Europene

În data de 24 mai literatura iese în stradă și ocupă Lisabona. De la Rato până în Chiado, trecând prin Príncipe Real, între orele 18:30 și 22:30, prima Noapte a Literaturii Europene deschide porțile Orpheu Caffé, Convento dos Cardeais, Museu da Água, Museu da Farmácia, Quartel do Carmo, Galeria Zé dos Bóis, elétrico 28, Centro Nacional de Cultura pentru a găzdui lecturi, recitări și reprezentații ale operei unor scriitori europeni contemporani: Lucian Vasilescu (România), Mathias Énard (Franța), Massimo Gramellini (Italia), Carme Riera (Spania), Rosa Liksom (Finlanda), Afonso Cruz (Portugalia), Wolfang Herrndorf (Germania) și Keith Ridgway (Anglia).
Creat la Praga în 2008, proiectul îşi propune să trezească interesul faţă de literatura europeană contemporană într-un mod creativ şi original şi ajunge în aceast an în capitala portugheză pentru a răspândi spiritul literar pe străzile oraşului.

Prima noapte albă de literatură din Lisabona se bucură de sprijinul Comisiei Europene şi este organizată de către reţeaua europeană a Institutelor Naţionale de Cultură (EUNIC): British Council, Goethe Institut, Instituto Camões, Instituto Cervantes, Institutul Cultural Român, Institut Français du Portugal, Instituto Ibero-Americano da Finlândia şi Istituto Italiano di Cultura.

În cadrul Nopţii Literaturii Europene, Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Orpheu Caffé (Praça do Principe Real N.5-A, 1250-184 Lisabona) organizează în data de 24 mai, între orele 18:30 şi 22:30, în incinta agreabilului Orpheu Caffé, sesiuni de lectură de poeme în limba română de către autorul acestora, poetul Lucian Vasilescu, urmate de interpretarea în limba portugheză a acestora de către actriţa de origine română Luminiţa Pereira.

Lucian Vasilescu
S-a născut la Ploieşti în anul 1958. Este poet şi jurnalist, colaborator la numeroase reviste literare şi de profil larg cultural, autor de cronici şi editoriale, prezent cu selecţiuni de versuri în antologii de limbă franceză şi engleză. În prezent este editor la publicaţia culturală „Ziarul de duminică”. A publicat 10 volume de poezie. În 2004 volumul „confort 2 îmbunătăţit”, scris în colaborare cu Ioan Es. Pop, a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România. În 2010 a primit marele premiu Nichita Stănescu.

Despre opera lui Lucian Vasilescu
„Lucian Vasilescu se arată nu doar un reformator al textului, dar şi un reformator al poeticului. ” Al. Cistelecan - De la patos la psiho-pathie, în revista Cuvântul

„Volumele sale îl scot pe Lucian Vasilescu din plutonul eteroclit al confraţilor, transformându-l într-un mesager al unui alt mod de a fi în poezie.” Romul Munteanu - Lucian Vasilescu şi teritoriile poeziei, în revista Luceafărul

„Despre fiecare carte a poetului Lucian Vasilescu se poate spune că, înainte de a fi cartea unei emoţii, este cartea unei credinţe. Puţine texte poetice am întâlnit în care fiecare cuvânt să fie aşa de bine pus la locul lui, ca o respirare hieratică, şi în acelaşi timp să fie apt să creeze subit o imagine atât de puternică, violent colorată.” Dan-Silviu Boerescu - Cuvinte cât pentru o rugăciune, în prefaţa unuia dintre volumele autorului.

Orpheu Caffé

Praça do Principe Real N.5-A, 1250-184 Lisbona

Orpheu Caffé este un restaurant primitor inspirat din atmosfera cafenelelor de altădată. Numele său coincide cu cel al revistei trimestriale în care a publicat poetul portughez Fernando Pessoa. Ambianţa deschide apetitul spre lungi discuţii de sfârşit de după-amiază, în faţa unui pahar de vin sau a unei mici gustări. Un spaţiu relaxat, deschis publicului pentru masa de prânz, mici gustări sau pentru a savura o cafea bună. La sfârşitul săptămânii se serveşte brunch cu variate specialităţi.