„Magia penelului” – expoziție de lucrări semnate de artistul israelian Baruch Elron

Magia penelului - expozitie de lucrari semnate de artistul israelian Baruch Elron

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește, în perioada 26 noiembrie 2017 – 19 ianuarie 2018, expoziția de pictură și grafică „Magia penelului” semnată de artistul israelian de origine română Baruch Elron (1934-2006).

Expoziția, dedicată celebrării Zilei Naționale a României, cuprinde 22 lucrări de dimensiuni medii și mari de pictură și grafică, realizate atât în perioada studiilor sale universitare de specialitate, cât și în ultima parte a creației sale artistice.

Expoziția reprezintă un periplu de la începuturi până în prezent prin universul artistic inedit al pictorului Baruch Elron, reprezentant al curentului realism fantastic, discipolul maestrului Corneliu Baba, și unul dintre cei mai apreciați artiști israelieni contemporani de origine română.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 7 decembrie, ora 17:00. Programul evenimentului include și lansarea primului album de pictură Baruch Elron în limba română, „Magia penelului”, editat de Adrian Grauenfels și publicat la editura SAGA din Israel. Participanți: Lydia Elron și Dr. Dalia Hakker-Orion, critic de artă.

Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, de luni până joi între orele 10:00 - 16:00, precum și în timpul evenimentelor la sediu organizate în această perioadă.

Baruch Elron s-a născut în 1934 la Bucureşti. În 1954, continuă pasiunea mamei sale pentru artă şi începe să studieze la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, avându-i ca profesori pe maeştrii Corneliu Baba, Ciucurencu, Steriadi, Schweitzer - Cumpăna la pictură, şi Kazar şi Yosef Molnar la grafică. În anii studenţiei, fiind foarte apreciat, a fost trimis la Moscova, Praga, Budapesta. Deja în 1958, obţinea premiul pentru excelenţă al expoziţiei de la Sao Paulo, Brazilia şi, un an mai târziu, premiul Festivalului Tineretului, la Moscova. În Europa, a studiat ore şi zile în şir, în marile muzee, fiecare trăsătură de penel a marilor maeştri, pentru a-şi însuşi tehnica lor. După terminarea facultăţii s-a lansat în grafică, făcând ilustraţii de carte şi lucrări publicitare. În 1960, obţinea premiul pentru ilustraţie de carte la Festivalul de carte de la Dresda. 

Anul 1963 avea să însemne o nouă plecare şi o nouă ţară, de data aceasta, cea definitivă, Israel. În 1966, a avut prima expoziţie la Tel Aviv, după care începe şirul lung de expoziţii internaționale. Un an mai târziu deja expunea la New York, în 1969 la Montreal, Toronto. În 1974 – 1975 participă la Târgul Internațional de Artă din Dusseldorf şi din Koln. Între 1976 – 1983, are mai multe expoziţii personale în Germania, la Koln, Essen, Frankfurt, la Muzeul de Artă Solingen, la Muzeul Gustav Lubke Hamm, la diverse galerii şi mai multe muzee germane. Pe lângă Germania, este prezent şi în Franţa, Olanda, Austria, Italia, Belgia. În anii 1980 – 2000 expune mult în Israel, la cele mai prestigioase instituţii de artă din ţară, dar şi în SUA, Croaţia, Cote d'Ivoire, Paris, Bruxeles. Anul 1998 aduce un triumf personal, în ţara naşterii sale, prima sa expoziţie în România, la Sala Radio, sub auspiciile Ministerului Culturii. În acelaşi an, Israelul îi oferă Premiul Jubileu pentru activitate artistică şi culturală. În 2000, artistului i se oferă Premiul Special de către Fondul Ianculovici, din Haifa. Opere semnate de Baruch Elron se află în nenumărate muzee şi colecţii particulare din întreaga lume.

În 2006, Baruch Elron se stinge din viaţă, însă opera artistului continuă să emoţioneze publicul prin expoziţiile postume organizate în Israel, Monaco, Franţa, ultima participare având loc în cadrul expoziţiei colective ”Spirit of Art” din Londra, în martie 2011.

„Baruch Elron a existat pentru a fi în imediata noastră apropiere… Pictorul adună într-o singură lume toate lumile posibile și, mai ales, cele imposibile”. (Adi Cristi, scriitor)

„A intra în lumea creată de Baruch Elron înseamnă a primi o gură de aer proaspăt, o răsuflare de viaţă şi o senzaţie de libertate. Universul său, guvernat de o natură feminină şi senzuală, maternă şi frumoasă, păşeşte din minune în minune.” (Héctor Martinez Sanz, Madrid, mai 2011)

ICR Tel Aviv adresează mulțumiri speciale doamnei av. Lydia Elron pentru ajutorul acordat în organizarea și promovarea expoziției de la sediu.