Grupul Vivarte colindă la Lisabona

Grupul Vivarte colinda la Lisabona Grupul Vivarte colinda la Lisabona Grupul Vivarte colinda la Lisabona Grupul Vivarte colinda la Lisabona Grupul Vivarte colinda la Lisabona Grupul Vivarte colinda la Lisabona Grupul Vivarte colinda la Lisabona Grupul Vivarte colinda la Lisabona

Continuând tradiţia concertelor de Crăciun, iniţiate în decembrie 2006, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează sâmbătă, 3 decembrie 2016, ora 21.30, un concert de colinde în interpretarea grupului Vivarte. Evenimentul va avea loc la Biserica São Vicente de Fora (Largo de São Vicente, Lisboa) și va deschide festivalul Natal em Lisboa / Crăciun la Lisabona, o inițiativă a Primăriei din capitala portugheză și EGEAC, regia municipalității lisaboneze responsabilă pentru organizarea de activităţi culturale în oraşul Lisabona.

„O, Ce Veste Minunată!"

 De-a lungul timpului, compozitori și interpreți au încercat să tălmăcească prin arta sunetelor, miracolul Nașterii Domnului. Concertul prezintă, în urma unei selecții riguroase și inspirate, un mănunchi de lucrări celebre într-o succesiune de colinde românești și piese sacre de largă circulație internațională, de la W.A. Mozart până în zilele noastre. Biserica São Vicente, unde grupul Vivarte va da „Vestea Minunată", este considerată o impresionantă lucrare arhitecturală a Dinastiei Filipine, care a servit drept model pentru construcții religioase ce au urmat. Biserica se remarcă printr-o impresionantă decorație artistică din secolul al XVII-lea, cu elemente de azulejo baroc și picturi ale unor renumiți artiști.

Membrii grupului Vivarte sunt artiști valoroși - șefi partidă, membri ai celor mai prestigioase instituții muzicale din țară: Filarmonica George Enescu București, Ansamblurile Radio, Orchestra și Corul Operei Naționale, Operetei, Orchestra Filarmonicii Pitești. Ansamblul Vivarte are un repertoriu larg, acoperind, într-o manieră camerală clasică, elegantă, lucrări de diferite genuri: clasic, operă, operetă, musical, muzică de film, jazz, evergreen (canțonete, standards, colinde românești și internaționale).

Tiberiu Oprea - dirijor și violonist - este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti, secția Dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bacs. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti, fiind co-fondator al instituţiei în 2007 și ocupând postul de director artistic până în 2010. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea a colaborat cu artişti instrumentişti şi vocali renumiţi și a fost invitat al multor Filarmonici și instituții muzicale din ţară, fiind colaborator permanent al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti, Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski", Constanța, Filarmonicii „Paul Constantinescu", Ploieşti, Filarmonicii Botoșani.

Mediana Vlad - soprană de coloratură, doctor în muzică, prim solistă a Operei Naționale Române și a Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian", București

Gönül Aptula - pian, maestru corepetitor la Opera Română și la Teatrul Național de Operetă și Musical

„Ion Dacian", București

Norela Costea - soprană

Valentina Năstase - mezzosoprană

Alin Vlad - tenor

Bogdan Tudor - bas

Lucia Maria Petroianu - oboi

Shirin Corbu - vioară

Ovidiu Achim - șef partidă violă al orchestrei Operei Naționale Române, București

Emese Achim - violoncel, colaboratoare permanentă a orchestrei Operei Naționale Române, București


PROGRAM:

Iată vin colindători, Tiberiu Brediceanu     

O, ce veste minunată!, Dumitru G. Kiriac

Confusa, perdida da Cantata de Natal I, Fernando Lopes-Graça           

Legănelul lui Isus, Valentin Teodorian  

Domnuleț și Domn din CerGheorghe Cucu  

Bună dimineața la Moș Ajun, Ioan D. Chirescu

Astăzi s-a născut Hristos, Timotei Popovici

Ave Maria, Franz Schubert 

Ding Dong! Merrily on High, cântec de Crăciun tradițional francez

Mille Cherubini In Coro, Franz Schubert

Gesu Bambino, Pietro A. Yon   

Colind german: O du frohliche   

 Candlelight carol, John Rutter  

 Cântecel frumos Domnesc, Carola Haggksvist      

Silent night, Franz Xaver Gruber

Exsultate, Jubilate - Aleluia, W. A. Mozart

 Panis Angélicus, César Franck       

O, Holy Night, Adolphe Adam                                                                                                  

 Durata: aproximativ o oră