„Forme fără fond și criticism: Moștenirea controversată a lui Titu Maiorescu”

Joi, 18 octombrie 2017, de la ora 18.30 , are loc prelegerea în limba germană „Forme fără fond și criticism: Moștenirea controversată a lui Titu Maiorescu” susţinută de dr. Mădălina Diaconu la Institut für Österreichkunde (Hanuschgasse 3, 1010) din Viena. Evenimentul marchează 100 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu (15 februarie 1840 – 18 iunie 1917).

Manifestarea face parte din seria de prelegeri „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social”, susţinute de dr. Mădălina Diaconu în perioada septembrie 2017 – iunie 2018.

„Deși s-a spus că științele umaniste românești nu au format tradiții și curente de gândire, teoria formelor fără fond, schițată de Titu Maiorescu în 1868, a făcut școală în România. Prin aceasta, mentorul Junimii a criticat începuturile procesului de modernizare din România ca fiind pripit, mimetic și neselectiv, dar îndeosebi inadecvat în raport cu «fondul» românesc. Conferința se oprește asupra influențelor teoretice exercitate asupra filosofului format la Viena și Berlin, discută originalitatea teoriei formelor fără fond și receptarea sa controversată până astăzi. Cum se explică actualitatea lui Maiorescu atât în rândul intelectualilor publici din România de orientare prooccidental-liberală, cât și a celor tradiționalist-conservatori? Și cum poate fi evaluată validitatea acestei teorii?” – Mădălina Diaconu

Mădălina Diaconu, docentă la Institutul de Filosofie și lector la Institutul de Romanistică ale Universității din Viena, deține doctorate în filosofie la Universitatea București (1996) și la Universitatea din Viena (1998), abilitată în filosofie la Universitatea din Viena (2006). Vicepreședintă a Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie, membră în redacția revistelor polylog. Zeitschrift für Interkulturelles Philosophieren (Viena) și Studia Phaenomenologica (București). Autoare a 10 monografii, printre care Bukarest – Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Rändern(împreună cu L. M. Vosicky, 2007), Sinnesraum Stadt (2012), Phänomenologie der Sinne (Reclam, 2013) și De gustibus. Breviar de gastrosofie (premiul ex-aequo pentru Cartea de specialitate la Gala Industriei de Carte 2014). Editoare a şapte volume colective, printre care Constantin Noica, De dignitate Europae (2012), Geisteswissenschaften im Dialog. Deutsch-Rumänisch / Rumänisch-Deutsch (coeditare cu A. Corbea-Hoisie, 2016) și Grenzen im Denken Europas. Mittel- und osteuropäische Ansichten (coeditare cu B. Boteva-Richter, 2017).

Partenerii implicați în seria prelegerilor „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social” sunt Institut für Österreichkunde din Viena, Academia Română (Fundația Familiei „Menachem H. Elias”), Societatea Austro-Română și Institutul Cultural Român de la Viena.

ntrarea la eveniment este liberă.