Concert „Barocul epocii de aur“ la sediul ICR Lisabona

În siajul Sărbătorii Francofoniei de la Lisabona din 2016, la sediul ICR Lisabona va avea loc, în data de 22 martie ora 19.00, concertul „Barocul epocii de aur" susţinut de reputaţii muzicieni Bogdan Mihăilescu (ghitară) şi Anca Iaroşevici (viola da gamba), recunoscuţi pentru consecvenţa şi măiestria cu care readuc la lumină muzica veche europeană.

În program se vor regăsi piese precum Suita în Sol Major de Robert de Visée, Sonata în La minor op.1, Nr.1 de Jean Baptiste Loeillet de Gant, Cântece şi Dansuri franceze (din secolul XVII) de Marin Marais precum şi Cântece şi Dansuri transilvane din secolul XVII alese din Codex Caioni şi alte piese din epocă.  

După câştigarea Marelui Trofeu  al  Concursului naţional de chitarǎ clasicǎ de la Sinaia (1984), Bogdan Mihăilescu a început o intensǎ activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie realizând înregistrǎri în studiourile de Radio, Televiziune şi artǎ cinematograficǎ din România. În perioada 1997-2006, Bogdan Mihǎilescu se perfecţioneazǎ la Londra descoperind noi valenţe ale chitarei cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell, în cadrul Royal Academy of Music. În acelaşi timp, duce o intensǎ activitate de cercetare a literaturii camerale pentru chitarǎ. Începând cu 2007, se dedicǎ exclusiv muzicii de camerǎ, dând numeroase recitaluri atât România şi în străinătate.

Anca Iaroşevici a făcut parte din Cvartetul „Melos", împreună cu care a obţinut în 1973 premiul I la concursul de interpretare din cadrul Festivalului de Muzică de Cameră de la Braşov. În 1974 „Melos" participă la o serie de concerte în cadrul „Zilelor Culturii Germane", la Weimar, Dresda, Berlin şi la Festivalul de la Bayreuth. Din 1974 se dedică violei da gamba. În 1985 a devenit membră a formaţiei de cameră „Consortium Violae" şi pune bazele unei colaborări statornice cu Ilse Maria Reich (orgă, clavecin) şi Robert Dumitrescu (viola da gamba, lăută), cei trei fondând formaţia „Ricercare", care a abordat repertoriul european de muzică veche. În 1990, împreună cu soprana Georgeta Stoleriu, clavecinista Verona Maier şi gambistul Robert Dumitrescu înfiinţează „Studioul de Muzică Veche". Turneele din Germania, Austria, Ungaria, Spania, Portugalia, Franţa, Grecia, Slovacia şi SUA, şi participarea la mai  multe ediţii ale Festivalului George Enescu, precum şi la cele din Valencia şi Santander (Spania) le aduc artiştilor o solidă recunoaştere internaţională. În 1995, sub egida UNESCO, a înregistrat un CD cu muzică elisabetană şi muzică veche românească.