Start de succes la ”Istanbul Tanpınar Literature Festival”

Luni seară, în sediul  ICR Istanbul, nu aveai loc să... arunci o literă!

Start de succes al ediției cu numărul 8 a Festivalului "Istanbul Tanpınar Literature Festival"

Pentru a doua oară consecutiv gazdă a unui festival așteptat și iubit! Luni, la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, a bătut gongul: chiar în clădirea minunată de lângă Piața Taksim a avut loc deschiderea  oficială a Festivalului "Istanbul Tanpınar Literature  Festival" (ITEF). A fost ediția cu numărul opt, care a avut ca tema - "Orașul și vocile", iar iubitorii literei au participat la eveniment în perioada 9-12 mai 2016.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Nadia Tunsu, director ICR Istanbul, urmată de Mehmet Demirtaș,  director ITEF, Nedret Apaydin, director Direcția pentru Cultură și Turism Istanbul și Hamdi Turșucu, director general Direcția Biblioteci și Publicații din cadrul Ministerului Culturii și  Turismului din Republica Turcia.  Seara a fost urmată de un mini-recital de muzică turcească clasică și de un cocktail.

La deschidere au luat sosit peste 300 de persoane: autori contemporani și traducători  din întreaga lume, operatori culturali locali importanţi, reprezentanți ai institutelor culturale europene din Istanbul, case editoriale de top, jurnalişti locali şi străini de specialitate, critici literari, autorităţi locale.  Anul acesta, la festival,  literatura română a fost reprezentată de scriitoarea  Adina Rosetti, cunoscută pentru volumul "Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul", dedicat copiilor,  cu ilustrații de Cristiana Radu, în cadrul galei  Cele mai frumoase cărți din România, cu premiul pentru Cea mai frumoasă  carte pentru copii și tineret. Adina Rosetti a susținut șase lecturi publice din cartea "Domnişoara Poimâine şi joaca  de-a Timpul", în școlile Gazi Yaşargil, Gökkuşağı Collage, Handan Ziya Öniş din Istanbul. De fapt,  au fost întâlniri de suflet între autoarea din România și cei cărora ea le dedică în ultimii ani secunde și fraze. Micuții, turci cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani, au așteptat-o cu ochii plini de mirare și curiozitate. Elevii au fost receptivi și s-au implicat activ, au pus multe întrebări și au paricipat la joaca de-a lectura și literatura.  Adina Rosetti și-a prezentat și cea mai recentă carte pentru copii "De ce zboară  vrăjitoarele pe cozi de mătură", publicată anul acesta, la editura  Curtea Veche. Din rândul scriitorilor de literatură pentru copii invitați la Istanbul îi amintim pe Mechtheld  Glaser (Germania), Jim Smith (Marea Britanie), Susanne Gervay (Australia), Uri Orlev (Israel) și Gulnar Hajo (Siria).

Miercuri, 11 mai 2016, de dimineață și până la lăsarea serii, la sediul ICR Istanbul, au participat peste douăzeci de editori locali și internaționali la secțiunea "Fellowship meetings" din cadrul  "Istanbul Tanpınar Literature Festival", dedicată întâlnirilor profesionale. 

Cu un nume atât de important și de respectat, recunoscut drept emblemă - unul dintre  romancierii  literaturii turce de  secol XX, Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962), festivalul a devenit în timp o platformă importantă, care oferă oportunități de interacțiune între autori contemporani și specialiști din industria literară din mai multe țări. La ediția din acest an a festivalului au spus "prezent" 16 autori contemporani străini din 13 țări și 35 de autori turci. Printre ei îi menționăm pe: Craig Stephenson, Elvis Peeters, Emelie Schepp, Erlend Loe, Frank Schablewski, Keith Ridgway, Linda Polman, Tibor Fische, Sarit Yishai Levi, Milan Jazbec, Michela Murgia.