Patrimoniul Românesc, Patrimoniu Universal - o expoziție de fotografie la ICR Istanbul

Patrimoniul Românesc, Patrimoniu Universal - o expoziție de fotografie la ICR Istanbul

România are înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial șase situri culturale. Aici se regăsesc o parte dintre bisericile din Moldova,  Mănăstirea Horezu, Sate cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, Centrul Istoric Sighişoara ori Biserici de Lemn din Maramureş și un sit natural -   Delta Dunării. Aceste obiective au fost declarate patrimoniu al umanității grație valorii lor universale și unicității. Este de fapt principalul motiv pentru care ICR Istanbul dorește să prezinte publicului local câteva dintre elementele universale de patrimoniu cultural din țara noastră.  

De asemenea, anul acesta aniversăm și 60 de ani de când România a devenit stat membru al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Prin urmare, prin această expoziție, marcăm un foarte vizibil obiectiv de diplomație culturală.

 Expoziția pe care o vom prezenta la Istanbul cuprinde 40 de fotografii cu imagini ale siturilor culturale și naturale. Vernisajul va avea loc în data de 20 decembrie 2016, ora 18:30, la sediul ICR Istanbul din apropierea Pieței Taksim. Fotografiile și selecția acestora au fost realizate de Cătălin D. Constantin.

Autorul este și coordonatorul seriei de albume UNESCO despre patrimoniul mondial din România, publicate la editura Artec, Spania.

http://www.artline.ro/Delta-Dunarii--Editura-Artec-Impresiones-23935-1-n.html

http://www.financiarul.ro/2010/03/05/album-collection-with-unesco-sites-in-romania-launched-by-artec-segovia/

Cătălin D. Constantin predă cursuri și seminarii de antropologie la secția de Studii Culturale, Etnologie a Facultății de Litere de la Universitatea din București. I-au fost publicate numeroase cărți și albume de fotografie, dintre care notăm: Ferestre din București și poveștile lor. Carte construită de Cătălin D. Constantin, Peter Pan ART, București, 2015; Mănăstirile din Bucovina, comentarii istorice de Neagu Djuvara, călătorie fotografică de Cătălin D. Constantin, Peter Pan ART, București, 2014; De la ișlic la joben. Modă și lux la Porțile Orientului, text de Constanța Vintilă-Ghițulescu, coordonare editorială și fotografii de Cătălin D. Constantin, Peter Pan ART, București, 2014; The Monasteries of Oltenia, historical notes by Neagu Djuvara, photographic jurney by Cătălin D. Constantin, Iniciativa Mercurio, Valladolid, Spania, 2012 etc.

Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să reflecteze asupra prezentului, dar și asupra trecutului siturilor culturale și naturale românești și să descopere valorile culturale  identitare surprinse și încadrate atât de spectacular de ochiul profesionist al lui Cătălin D. Constantin. Expoziţia este prima manifestare de gen din Republica Turcia și va oferi o imagine revelatoare asupra patrimoniului cultural românesc.