Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch

Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch

Povestea unui pianist genial care, plecat din Sebeș, a cucerit Europa la mijlocul secolului al XIX-lea cu interpretările sale de excepție dar și cu compozițiile sale minunate pentru pian și orchestră, devenind elevul preferat al marelui Frédéric Chopin.

„Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch” este un proiect important, dedicat promovării memoriei și creaţiei muzicale din Transilvania și prin aceasta, promovării culturii româno-germane.

Regizoarea, scenarista și producătoarea Brigitte Drodtloff a pregătit o prezentare a vieții lui Carl Filtsch, însoțită de imagini fotografice, un scurt film documentar și chiar o scenă filmică inspirată din viața acestuia. Doi soliști tineri vor interpreta muzica lui Carl Fitsch la pian: Ștefan Pretuleac, un adolescent talentat în vârstă de 15 ani, din Craiova și un tânăr de excepție, Andrei Preda, în vârstă de 18 ani, din Iași. Acest spectacol a fost deja prezentat la München, pe data de 19 noiembrie 2016, în cadrul Zilelor Culturii Române, cu mare succes, fiind susținut de Cancelaria de Stat din Bavaria, de Organizația Sașilor din München și de Institutul Culturii și Istoriei din Europa de Sud, IKGS.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) a fost un talent muzical de excepție. În 1842, a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris și a interpretat pentru prima dată muzica acestuia în fața Reginei Victoria. Din păcate, boala i-a întrerupt turneele europene într-un moment când se bucura de un renume extraordinar. A murit la doar 15 ani, la Veneția, unde este înmormântat. De-abia de curând s-au găsit treisprezece compoziții, ceea ce se consideră astăzi întreaga operă a lui Carl Filtsch, operă care nu este, însă, suficient de promovată și de cunoscută.

Celebrarea anului Lipatti creează un context favorabil pentru a ne referi la tânărul compozitor de excepție, datorită atenției sporite acordate muzicii clasice, iar ICR susține, cu acest prilej, eforturile de promovare întreprinse de câțiva ani, deja, de regizoarea Brigitte Drodtloff.

Brigitte Drodtloff este de origine germană, a crescut în România, însă acum trăiește la München. A montat piese la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, iar pentru cel mai recent scurtmetraj al său, „Omul”, a primit numeroase nominalizări și premii internaționale, dintre care amintim: Moondance International Film Festival 2014, Boulder, Colorado/USA GAIA Award; REFLECTA - Rethink Your World Filmfestival 2014, Frankfurt/Germany; Best Fiction Award Rochester International Film Festival 2015, Rochester NY/USA Shoestring Award și Directors Award in Beverly Hills, California. În prezent, are în pregătire lansarea unui film artistic despre Carl Filtsch, în intenția creșterii notorietății naționale și internaționale a tânărului compozitor.

Ștefan Pretuleac este născut în 2001, la Craiova. Este elev la Liceul „Marin Sorescu”. A primit lecții de pian de la vârsta de 5 ani și a fost premiat la Concursul Internațional din Craiova, la Concursul Internațional „Carl Filtsch” din Sibiu și la Olimpiada Națională de Interpretare din România. Ștefan a dat numeroase concerte la München, Craiova și Veneția.

Andrei Preda este născut în 1998, la Roman. Din 2015 primește lecții de la Prof. Octavian Renea, la München. A obținut mai multe premii în România, printre care și la Concursul Internațional „George Enescu” de la București - Premiul I, dar și în străinătate, la Concursul Internațional „Ville de Gagny” de la Paris - premiul al II-lea.

Spectacolul din București va avea loc joi, 25 mai 2017, la orele 18.30, în Sala Studioul de Operă și Multimedia al UNMB, intrarea din str. Știrbei Vodă.


Accesul la eveniment este gratuit și se face în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare.

Vă rugăm să  confirmați participarea dumneavoastră, până cel târziu pe data de 20 mai 2017, la  adresa de mail info@filtsch.com sau la numărul de telefon +40 372 117 003.