Noaptea lungă a filmelor scurte, de Ziua Europei, la Istanbul

Noaptea lunga a filmelor scurte, de Ziua Europei, la Istanbul

Proiectul Noaptea lungă a filmelor scurte de Ziua Europei/ Europe Day Short Film Long Night, este organizat de reţeaua locală a EUNIC și se găsește deja la cea de-a doua ediție, după cea din 2016.

În mai 2017, membrele EUNIC Turcia care se alătură proiectului sunt: Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar, Consulatul General al Poloniei, Consulatul General al Suediei, Institutul Goethe, Consulatul General al Olandei și Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

Evenimentul a avut loc marți, 9 mai 2017, între orele 19:00 – 22:00, la sediul Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Istanbul, când instituțiile europene implicate au adus filme de scurt metraj din șase colțuri ale Uniunii Europene, cu stiluri și subiecte diverse.

ICR Istanbul a marcat „Ziua Schuman" prin proiecția a trei filme „Tuns, ras și frezat” (2013), „Spid” (2016) și „Negruzzi 14” în regia lui Bogdan Mureșanu. La finalul proiecțiilor a urmat o sesiune de Q&A cu participarea regizorului român, care a acceptat să fie prezent la eveniment.

În 2008, Bogdan Mureșanu se bucura de cel mai bun scurt metraj în cadrul concursului de scenariu HBO TIFF cu „The Torch Human", care a primit finanțare pentru producție de la CNC-ul românesc în anul următor și a avut premiera în 2013. Apoi, în 2009 două scenarii ale lui Bogdan Mureșanu au obținut finanțarea de dezvoltare a CNC - „1985" și „The Magician". Următorul scenariu al regizorului, „Unde este Sophia?", a câștigat cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Oaxaca, din Mexic. Anul 2012 îi aduce o mențiune de onoare la Canada International Film Festival, Vancouver (2013). Scenariul este în prezent în pre-producție cu Adenium Films (România), regizorul Anton Groves (UK-Romania). Bogdan Mureșanu a produs și a regizat primul său scurtmetraj în 2012, având la baza propriul scenariu - „Half Shaved". A câștigat Premiul de audiență la IFF Sf. Gheorghe (România) în 2013 și a fost prezentat la festivaluri în Montreal, Cinequest, Cleveland, Reykjavik, York, Oaxaca, Maremetraggio, Lille, Reggio. În 2014, „Opinci", un scenariu de animație, regizat de Anton Groves, a fost selectat pentru premiul Robert Bosch, iar în prezent se află în producție. În urmă cu doi ani, „Celălalt om", scrie scenariul pentru o piesă care va fi regizată de Stephan Komandarev, Bulgaria. Tot în 2014, cu un scenariu pentru un film de lung metraj, dezvoltat în cadrul Institutului de Film Mediteranean, a câștigat premiul cel mai bun la pitch în TIFF, Transilvania. În 2016, Bogdan Mureșanu a terminat post-producția următorului său scurt: „Spid" și a încheiat un scurt film artistic „Negruzzi 14" prezentat în premieră la Muzeul Național de Artă Contemporană în octombrie 2016. Anul acesta, Cadoul de Crăciun (scurt ficțiune) și Magicianul (o animație scurtă), atât scrisă, cât și regizată de tânărul regizor, au fost pregătite să înceapă producția.

Tuns, ras și frezat,regie și scenariu Bogdan Mureșanu, imaginea Barbu Bălășoiu, a fost realizat în anul 2012 și îi are în distribuție pe Victor Rebengiuc, Alexandru Georgescu, Michel Horațiu Bob. Acțiunea se petrece undeva la începutul lui 1991, după revoluţie, unui frizer în vârstă i se aşază pe scaun, pentru un bărbierit, fostul torţionar. În doar câteva clipe, posturile sunt inversate, deşi clientul refuză să accepte că a fost recunoscut. Acesta susţine că e doar o greşeala, însă frizerul e convins că memoria nu-l înşală…

Filmul a participat în numeroase festivaluri (Festivalul Mondial de Film de la Montreal – Canada, 2013, Festivalul de Film Oaxaca – Mexic, 2013, Festival Northern Wave – Islanda, 2013, Festivalul de Film Aesthetica – Marea Britanie, 2013, Festivalul de Film Cinequest – SUA, 2013, Festivalul de film Cleveland – SUA, 2013, Festivalul Reggio Film – Italia, 2013, Festival Maremetraggio de la Trieste – Italia, 2014, Festivalul Filmului European de la Lille – Franța, 2014) și a obținut premiul pentru cel Mai Bun Scenariu de Scurtmetraj în cadrul Festivalului American de Film – SUA, 2012 și premiul pentru cel Mai Bun Scurtmetraj în cadrul Festivalului de Film Independent Anonimul – România, 2013.

SPID, regie și scenariu Bogdan Mureșanu, producători Irina-Andreea Malcea, Bogdan Mureșanu, imagine Barbu Bălășoiu, editor Andrei Bălășoiu, sunet Mirel Cristea, Sebastian Zsemlye, este realizat în anul 2016, iar din distribuție fac parte: Emilian Marnea, Sabrina Iașchievici, Virgil Aioanei, Andreea Vasile.

Filmul spune povestea unui șofer de taxi care își șantajează fosta iubită: ea ori acceptă să-l întâlnească ori .. accident brusc cu clienții în mașină.. Un cuplu de tineri ajunge să ia un taxi noaptea, târziu. Ei însă nu știu că șoferul este disperat să își recucerească fosta prietenă și dispus să facă orice, indiferent de situație, ca să poată afla adresa la care se află femeia. Altfel, un accident de mașină devine iminent.

Spid a fost prezentat în cadrul unor festivaluri (Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, august 2016, Festivalul Internațional de Filme de Scurtmetraj Izmir, ediția a 7-a, octombrie 2016, Festivalul intrenațional de Filme de Scurtmetraj Istanbul, ediția a 28-a, noiembrie 2016, Festivalul Internaţional de Film DaKINO, București, 2017 și a obținut premiul HBO pentru cel mai bun Scenariu de Scurtmetraje în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, TIFF, 2016

Negruzzi 14, / Fill in the blanks/The last day of a house este unfilm de arta în genul documentar, în care participanți sunt: Marina Albu, Vlad Basalici, Cătălin Burcea, Călin Dan, Teodor Graur, Anton Groves & Damian Groves, Bogdan Mureșanu, Gabi Stamate, Marius Tănăsesc. Filmul documentar prezintă povestea unei case demolate pentru a se construi altceva în loc și pentru care câțiva artiști propun o alternativa one-off show a spațiului înainte de demolare.

Filmul a fost prezentîn cadrulFestivalului de Film de Psihanaliză, București 2016, organizat la Muzeul Național de Artă Contemporană a României și în cadrul Festivalului Indie al Producătorilor de Film Independent, București 2016.

Filmele scurte, chiar și cele mai aclamate la nivel internațional, ajung foarte rar la publicul larg. Actualul proiect oferă ocazia de prezentare a contribuţiei româneşti la cinematografia europeană și de sedimentare a imaginii României ca partener stabil şi activ al Uniunii Europene.

Este o inițiativă care se adresează în primul rând tinerilor și studenților. Proiectul vine în sprijinul demersurilor constante de dezvoltare a unor activităţi specifice în beneficiul culturii, al civilizaţiei naţionale şi al imaginii României în lume. Un alt obiectiv important al acestui proiect îl reprezintă promovarea activităţilor clusterului EUNIC în Republica Turcia.

Ziua Europei oferă contextul ideal de organizare a evenimentului prin semnificația pe care o are: sărbătoarea anuală a păcii și unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

În același timp, ICR Istanbul se alătură misiunilor diplomatice și consulare în dorința de a îndeplini unul dintre obiectivele prioritare de diplomație publică și de a consolida parteneriatele cu instituţii culturale europene pe spaţiul de referinţă.