Jazz românesc în festivalul Brussels Jazz Weekend

ICR Bruxelles susține participarea formației de jazz Bega Blues Band la Festivalul Brussels Jazz Weekend, care se va desfășura în perioada 26-28 mai. În cea de-a doua zi a evenimentului, orchestra condusă de Johnny Bota, prezintă albumul Brassica Soup într-un concert, susținut în aer liber, la Place du Grand Sablon.

Albumul Brassica Soup, lansat în 2015, a fost foarte bine primit atât de critica de specialitate, cât și de public.

„Admirabil scăldat în rădăcinile genului“, „o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc.“ Astfel descrie Central and Eastern European London Review muzica celor de la Bega Blues Band,  în prezentarea făcută lansării CD-ului pe scena londoneză.

Bega Blues Band, cu Johnny Bota(bas), Mircea Bunea(chitară), Toni Kühn(clape), Maria Chioran(voce), Lucian Nagy(instrumente de suflat) şi Vasile Dolga(baterie), este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela Kamocsa și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov.

„Muzica adevărată este o sintagmă preţioasă şi oarecum exclusivistă.Nu suntem, nicicare dintre noi, în posesia monopolului asupra gustului estetic absolut. Curentele variază, stilurile se schimbă rapid, „puriştii” riscă să devină prea rigizi şi desueţi. Ceea ce putem face este să menţinem pretenţiile noastre ridicate faţă de exprimarea artistică autentică » declara Johnny Botaîntr-un interviu acordat publicației Arta Sunetelor, în 2010.

Prezent în numeroase festivaluri naționale și internaționale de gen, Grupul Bega Blues Band a susținut turnee în Transilvania, în cluburi de jazz din București, din Germania – München, Augsburg sau Schwäbisch Hall.

Brussels Jazz Weekend, recunoscut ca Brussels Jazz Marathon (până în 2016), rămâne unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din Belgia. Ediția de anul acesta vagăzdui 700 de artişti care vor susține 250 de concerte live desfășurate în 50 locaţii diferite din Bruxelles, spații convenționale sau în principalele pieţe centrale ale oraşului. Bruxelles-ul devine capitala europeană a jazz-ului şi va fi conectat pentru trei zile consecutive la ritmurile particulare ale jazz-ului, blues-ului și funk-ului.

Intrarea liberă

Dată: sâmbătă, 27 mai, de la ora 19:45 la ora 21:00

Loc: Place du Grand Sablon, 1000 Bruxelles