Expoziţia „Constantin Brâncuşi - Pasărea măiastră” şi spectacolul de pantomimă „Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuşi”, la Sângerei

Expozitia Constantin Brancusi - Pasarea maiastra si spectacolul de pantomima Pasarea in vazduh Omagiu lui Constantin Brancusi, la Sangerei

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" din Chişinău în colaborare cu Consiliul Raional Sângerei organizează vernisajul expoziţiei Constantin Brâncuşi - Pasărea măiastră şi spectacolul de pantomimă, muzică şi poezie Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuşi, în data de 19 februarie 2017, ora 16.00, la Casa de Cultură „Nicolae Iorga" din Sângerei  Evenimentele sunt organizate pentru a marca ziua de naştere a marelui sculptor român  şi pentru a readuce în atenţia publicului unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX - Constantin Brâncuşi.

Spectacolul „Pasăre în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuşi" este un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi, un spectacol de pantomimă special conceput pentru a pune în evidenţă frumuseţea şi expresivitatea acestui tip special de artă. În completarea mişcării scenice, actorul Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate lui Brâncuşi semnate de Lucian Blaga, Victor Felea, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu, Valeriu Matei şi Vasile Grunea şi câteva aforisme din Brâncuşi. Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Liviu Ştirbu interpretate de violonista Elena Croitoru. Decorul, scenografia şi concepţia grafică a spectacolului este semnată de artistul plastic Iurie Matei care a conceput un spectacol bazat pe jocuri de lumini şi umbre, cu un decor minimalist dar foarte expresiv din pânză fluorescentă, cu proiecţii grafice din viaţa şi opera lui Brâncuşi pe fundal.

Expoziţia „Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră" aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși, considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX. Expoziția este deschisă publicului în perioada 19.02.2017 - 15.03.2017.

Partener media: TVR Moldova.