Bienala Internațională de Artă Contemporană Istanbul la a XV-a ediție

Bienala Internationala de Arta Contemporana Istanbul la a XV-a editie

O dată la doi ani, în Istanbul are loc bienala organizată de Fundația pentru Artă și Cultură Istanbul – IKSV. Ediția a XV-a a bienalei va avea loc în acest an în perioada 16 septembrie – 12 noiembrie.

Bienala Internațională de Artă Contemporană Istanbul este considerată una dintre cele mai bine poziționate bienale de artă contemporană din lume, alături de Bienala de la Veneția sau cu cea de la Rio de Janeiro. La ediția de anul trecut a fost înregistrat un număr record de vizitatori, peste 545.000 de persoane, iar anul acesta se așteaptă ca numărul acestora să crească.

Conceptul de anul acesta al Bienalei este construit în jurul noțiunii de „casă, acasă, apartenență, vecinătate și bună vecinătate”. Expozițiile vor avea loc în cele mai importante muzee și galerii din Istanbul, precum Muzeul Pera, Istanbul Modern, Galata Greek Primary School, Ark Kultur, Asmalımescit Gallery, Kucuk Mustafa Pasha Hammam.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul este partener al IKSV înca din 2009 și acordă sprijin participării României. La această ediția a Bienalei, România este reprezentată de artista Andra Ursuța care va expune două lucrări: T. Vladimirescu Nr. 5 , Pantry, 2013 ( lemn, metal, sticlă, textil, vopsea, 47 x 37 x 58 cm) și T. Vladimirescu Nr. 5 , Sleeping room, 2013 (lemn, metal, sticlă, textil, vopsea, 44 x 33 x 51 cm). Instalațiile artistei vor putea fi vizionate începând cu data de 16 septembrie 2017 la Muzeul Pera, unul dintre cele șase muzee de artă contemporană importante în care se desfășoară bienala, alături de lucrările altor doi artiști foarte cunoscuți: Fred Wilson și Berlinde de Bruyckere.

Andra Ursuța este născută la Salonta în anul 1979 și actualmente trăiește și lucrează în New York. Este absolventă din anul 2002 a facultății de istorie și arte vizuale a Universității Columbia, Ursuța având numeroase expoziții individuale la New York, iar parte din creațiile sale se numără și în expoziții colective, cum ar fi Encyclopedic Palace; Bienala de la Veneția, ediția  55; Busted, High Line, New York (2013); Expo I, (2011); Looking Back/The Fifth White Columns Anuual, White Columns, New York.

Sculpturile și instalațiile sale sunt deseori sfâșietoare, melancolice, nostalgice, apocaliptice. În lucrările sale amestecă ciment, ghips, marmură, lemn, dar și alte materiale pentru a crea noi forme de procesare a memoriilor și a temerilor proprii.

Bienala de artă de la Istanbul continuă să reprezinte evenimentul artistic cel mai important din Turcia, un spațiu dinamic de interacțiuni și viziuni, ce crează un puternic dialog cultural în domeniul artei contemporane, o platformă de colaborări internaționale.