Artiști români la Festivalul L1danceFest din Budapesta

Artisti romani la Festivalul L1danceFest din Budapesta

Asociația L1 organizează în perioada 21-27 septembrie 2017 a 16-a ediție a Festivalului L1danceFest, unul din evenimentele majore ale dansului contemporan din Ungaria.

Institutul Cultural Român Budapesta susține participarea artiștilor Carmen Coțofană, Vlad Basalici și Arcadie Rusu la această ediție a festivalului. Festivalul L1danceFest este structurat în două părți și cuprinde simpozioane și un program showcase, toate programele fiind destinate atât profesioniștilor, cât și publicului curios.

Vlad Basalici va interpreta spectacolul Este ceea ce este / It is what it is în data de 22 septembrie, de la ora 19:00, în Amfiteatrul Universității Central Europene (CEU, Nádor u. 15, 1051, Budapesta). Carmen Coțofană va fi solista spectacolului care se va juca, în premieră, în cadrul programului Showcase. Spectacolul intitulat statusM2017-18 este regizat de Ladjánszki Márta și va avea loc marți, 26 septembrie, la Teatrul MU Színház (Kőrössy J. u. 17, 1117, Budapesta) de la ora 19.30. Arcadie Rusu, director al Centrului Independent Coregrafic LINOTIP, va ține un workshop de dans contemporan. Workshopul va avea loc la Casa Jurányi. (1027 Budapesta, Str Jurányi nr. 1.). Programele din cadrul festivalului se vor ține în mai multe locații, printre care: Teatrul MU, Galeria MAMŰ, CEU, Bakelit MAC, Studioul de dans ZéróPlusz, Fundația Műhely, RS9+ Vallai Kert, Casa Jurányi. Intrarea în cadrul simpozioanelor și workshopurilor este gratuită, pe bază de înregistrare prealabilă. Bilete pentru spectacole se pot procura la fața locului sau online de pe paginile locațiilor.

http://l1dancefestival.blogspot.hu/, http://www.l1.hu, https://www.facebook.com/hirek.elegy

Informații suplimentare despre artiști și spectacole:

Este ceea ce este / It is what it is

22 septembrie, ora 19:00, CEU

Concept, interpretare: Vlad Basalici
Scenografie: Andrei Dinu
New media design & programare: Cristian Iordache & Vlad Basalici
Producție: Asociatia AVmotional

Este ceea ce este chestionează relația dintre artist şi public şi aduce în discuție conceptul de „aici şi acum” şi felul în care este percepută de spectatori prezența scenică. Pornind de la noțiunea că teatrul este un spațiu social, artistul invită publicul să ia parte şi să influențeze cursul spectacolului, contribuind astfel la dezvoltarea acestuia.

Aceasta piesă va dura 45 de minute. Are două părți. Prima parte e înregistrarea a ceea ce se va întâmpla în fața ta. A doua parte e ceea ce se va întâmpla în fața ta. Dacă vei ridica vocea.

Vlad Basalici este artist vizual şi performer, trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Londra. Lucrările sale au fost prezentate la Festivalul eXplore Bucureşti, la Alternative Film/Video Festival Belgrad, Dansehallerne, Copenhaga, Fabrica de Pensule Cluj-Napoca, Centrul de Introspecţie Vizuală Bucureşti, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

***

statusM2017-18

26 septembrie, 19.30, Teatrul MU

Concept/Regie:Ladjánszki Márta

Dansator (co-creator): Carmen Gianina Coţofană 

Compozitor/Muzician: Varga Zsolt

Susținători: Asociația de Utilitate Publică a Artiștilor Independenți L1, Colegiul de dans al Fondului Cultural Național - NKA, EMMI, Fundația Műhely, CNDB, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, Institutul Maghiar din București, Studio Alta (CZ), Institutul Cultural Român din Budapesta.

Prin ce ne diferențiem și prin ce putem asemăna? Există, oare, „dragoste la prima vedere”? Până când poate pulsa simpatia față de celălalt? Există, oare, dragoste în muncă? Îl putem privi pe celălalt căutându-ne pe noi înșine și putem, oare, presupune în celălalt o activitate de cercetare asemănătoare, îndreptată spre noi? Fără îndoială, numai arta spectacolului ne poate da răspunsul.

Și dacă tot căutăm răspunsul (sau cel puțin punem întrebări suplimentare), de ce să nu le adunăm pe toate și creăm din ele, pentru terța parte (publicul), un spectacol (și, de ce nu, chiar unul de dans) agreabil, ușor de urmărit, care te pune pe gânduri?

Cine sunt eu să-ți spun încotro să ne îndreptăm? CU TOATE CĂ ÎȚI SPUN!

Cine sunt eu să te pot convinge să rămâi? CU TOATE CĂ TREBUIE SĂ RĂMÂI!

Cine sunt eu să văd cine ești și să-ți scormonesc prin cap? CU TOATE CĂ O FAC!

Márta Ladjánszki și-a urmat studiile de balet clasic, gimnastică, dans modern și jazz în Ungaria și la Viena, ca apoi la sfârșitul anului 1996 să devină fondatorul Teatrului de Dans Contemporan KOMPmÁNIA, unde a lucrat ca dansator și coregraf. În 2001 s-a alăturat Asociației L1, unde lucrează și azi ca vicepreședinte artistic. Este directorul artistic al L1danceFest.

Carmen Coţofană este artist liber profesionist, cu studii de balet la Liceul „Octavian Stroia” din Cluj Napoca şi coregrafie la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Începând cu 1999 participă în diferite proiecte coregrafice şi performative ce au fost prezente în festivaluri naţionale şi internaţionale, a studiat tehnici şi principii corporale în cadrul burselor şi workshop-urilor profesioniste, a trecut prin experienţa producţiilor personale, colaborează în proiecte de teatru. Și-a dezvoltat abilităţile de profesor prin predarea în mediul academic şi continuă să chestioneze fiecare moment al timpului prezent.

***
„Move your body”

În cadrul workshopului „Move your body” participanții se vor concentra la modul de conectare cu partenerii, prin tehnicile dansului de contact. Prin conectarea simțurilor, dansul devine armonie. Prin practicile specifice dansatorii conștientizează greutatea corpului lor, în relație cu alte corpuri. Se vor insera teme care exprimă o atmosferă anume, pentru a da un sens mișcărilor, fiindcă în dans intenția este cea mai importantă. A dansa singur este ca și cum ai dansa cu tine ca partener, iar cel mai simplă metodă de a afla cum e să dansezi cu tine însuți este să dansezi cu un alt corp.

Arcadie Rusu este coregraf, dansator și director al Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Pentru spectacolul „Mind Control” a primit Premiul galei absolvenților UNATC pentru cel mai bun spectacol de dans. Din 2007 este membru în „Gigi Căciuleanu Romanian Dance Company", jucând în coregrafia lui Gigi Căciuleanu în spectacole precum „La folia”, „D'ale Noastre” și „Oui Ba Da”. A participat la master class-uri cu Alexei Levinskiy, Carolyn Carlson și Ziya Azazi. A realizat conceptul, regia, dramaturgia și coregrafia spectacolelor „Working progress Eli 12”, „World Cityzen”, „Hunted Devotion”, „Nesomn”, „Crazy Stories in The City” și „Promised Land”.




Full programme L1DanceFest