Acorduri românești în limbaj de jazz modern: Elena Mîndru Quartet, la New York

Acorduri romanesti in limbaj de jazz modern Elena Mindru Quartet, la New York

Institutul Cultural Român de la New York susține prezența Elena Mîndru Quartet, prin două concerte care vor avea loc în două cluburi de jazz foarte cunoscute și apreciate din metropola americană: Lantern Hall și Rockwood Music Hall. Repertoriul abordat în cadrul concertelor din New York, de Elena Mîndru Quartet include în majoritate compozițiile protagonistei grupului. Piesele lor combină într-un mod inedit elemente din muzica tradițională românească cu jazz-ul modern. Vocea Elenei Mîndru e acompaniată de un trio de jazz acustic, în combinație cu sunete electronice - un caracter distinct și special al muzicii lor. De asemenea, repertoriul va conține și piese standard de jazz internaționale și românești, dar și altele tradiționale, reorchestrate, precum și compoziții proprii.

Concertele vor avea loc: vineri, 24.02.2017, în clubul Lantern Hall (www.lanternhall.com) și sâmbătă, 25.02.2017, în Rockwood Music Hall (http://www.rockwoodmusichall.com).

Elena Mîndru Quartet este format din ELENA MÎNDRU, voce, România, TUOMAS J. TURUNEN, pian, Finlanda, KAISA MÄENSIVU, contrabas, Finlanda și JOE PERI, tobe, SUA.

ELENA MÎNDRU este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazz-ului românesc și european. Actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de jazz al Sibelius Academy, din Helsinki, ea este deținătoarea unui masterat în interpretare și compoziție de jazz, obținut la Royal Academy of Music din Århus, Danemarca, în cadrul programului Nordic Master of Jazz, un program de parteneriat între RAMA, Royal College of Music Stockholm, Suedia, și Sibelius Academy Helsinki, Finlanda. Clujeanca Elena Mîndru este absolventă a Secției de compoziție a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, la clasa profesorului Adrian Pop. Elena Mîndru are în palmares trei discuri proprii (Quartphonic, 2016, Evening in Romania, 2014, Romanian Christmas Stories,2012), editate la propria casă de discuri (EM Records), prin care își propune să-i promoveze pe cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere din România. În 2017, vocalista va înregistra cel de-al patrulea album personal, împreună cu Jyväskylä Big Band și pianistul Tuomas J. Turunen. În august 2017, va debuta pe scena muzicală germană, prin concerte de jazz simfonic în cadrul Heidelberg Castle: Jazz meets Klassik și concerte de cvintet în Berlin, iar în aprilie 2017, va concerta alături de Orchestra de Cameră Radio, la București. Elena Mîndru a reprezentat Radio România Cultural, ca solistă, a Euroradio Jazz Orchestra 2014, în Praga, în luna octombrie. În noiembrie 2014, a fost artist rezident în New York al Arts Promotion Centre Finland (Taiteen edistämiskeskus). Tot în 2014, artista și-a lansat cel de-al doilea album de jazz, Evening in Romania, împreună cu cvintetul ei finlandez, după câștigarea competiției Young Nordic Jazz Comets Finland 2014. În 2012, protagonista a câștigat premiului al doilea și premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, distincții acordate de către un juriu prezidat de celebrul aranjor și compozitor american Quincy Jones. În luna mai 2014, a câștigat competiția Young Nordic Jazz Comets Finland, alături de unul dintre cele mai active proiecte ale sale - Elena Mîndru Finnection (Elena&The Rom Ensemble). În iunie 2015, grupul reprezintă postul de radio finlandez Yle, în finala competiției European Jazz Competition, la Rotterdam, Olanda. Interpreta de jazz organizează conferința International Jazz Voice Conference, în Helsinki, în parteneriat cu Sibelius Academy, aceasta fiind primul eveniment de acest gen din lume. Website:  www.elenamindru.com

TUOMAS JUHANI TURUNEN este pianist și compozitor finlandez, rezident în Helsinki. Muzicianul și-a început studiile la renumita instituție Sibelius Academy, Departamentul de jazz, în 2005. Printre profesorii care l-au îndrumat au fost artiști consacrați, precum Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Jim Beard și Seppo Kantonen. În ultimii ani, Tuomas J. Turunen activează, ca pianist, în diverse formații, de la formule de duo până la big band-uri, care au susținut concerte atât în Finlanda, cât și în alte țări din Europa. De asemenea, pianistul a compus și orchestrat lucrări pentru big band sau ansambluri camerale de jazz (combo). Printre cele mai active proiecte ale sale, sunt de amintit Tribute to Ella, Elena & The Rom Ensemble, Nina Mya, The Fifth Avenue și The Finnish Airforce Big Band. Website: www.tuomasjuhaniturunen.com

Basista și compozitoarea finlandeză KAISA MÄENSIVU rezidează, în prezent, la New York, unde își finalizează studiile masterale la renumita universitate Manhattan School of Music, sub îndrumarea unor apreciați profesori, precum Dave Liebman, John Riley și Jay Anderson. A absolvit studiile de licență în cadrul Departamentului de jazz al Sibelius Academy, unde i-a avut ca profesori pe Jukkis Uotila și Ville Herrala. Între 2014 și 2015, Kaisa a studiat la Manhattan School of Music, în cadrul programului de parteneriat și schimb de experiență cu Sibelius Academy. În Finlanda, Kaisa Mäensivu este activă în mai multe grupuri / formații, precum Adele Sauros Quartet,Sointi Jazz Orchestra sau grupul său,Kaisa's Machine.

Bateristul și percuționistul de jazz JOE PERI este cunoscut drept un cameleon muzical”, datorită experienței sale în a interpreta o multitudine de stiluri sonore în contexte cât mai diverse. Joe s-a născut în 1991, în Bergen County, New Jersey și a început studiul pianului la vârsta de șase ani. La nouă ani descoperă percuția datorită profesorilor lui, care au observat talentul și entuziasmul său pentru ritm, punându-l să cânte în diverse ansambluri mult mai avansate. A primit ore individuale de percuție de la profesorul Gary Fink. În timpul liceului, Joe Peri devine interesat de setul de tobe, începând să se specializeze pe acest instrument cu muzicieni renumiți, precum Robert Kaufman, Dion Parsons, Rich Thompson și Richard Huntley. După un an la divizia Pre College a Manhattan School of Music, în timpul ultimului an de liceu, Joe și-a început studiile de licență, absolvite în 2013 și continuate cu masteratul, absolvit în 2015. La Manhattan School of Music, a studiat cu John Riley, Justin DiCioccio și Rogerio Boccato. În prezent, Joe Peri activează ca muzician freelancer în New York, în alte regiuni din SUA și, sporadic, în Europa. Din septembrie 2016, Joe Peri face parte din corpul didactic al Departamentului de jazz din cadrul Manhattan School of Music Precollege, ca profesor privat de tobe.