Muzică și dans folcloric cu Ansamblul Doina Oltului la Istanbul

Călușul, doine, dansuri și balade românești vor scălda în armonii publicul aflat la cele două spectacole pregătite pentru Istanbul. Ansamblul Doina Oltului va putea fi văzut mai întâi dumincă, 18 iunie 2017, de la ora 13.30, la Biserica Ortodoxă Sfânta Muceniță Praschieva și vizează în principal marcarea unui moment important din calendarul tradițional românesc, dar și consolidarea legăturilor cu diaspora românească din Istanbul.

Apoi, luni, în data de 19 iunie 2017, de la ora 19.00, dansatorii vor evolua la Centrul Cultural Mustafa Saffet, din districtul Atașehir, Istanbul.

Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiționale „Doina Oltului”, din Slatina, a fost înființat în anul 1969, având ca obiectiv valorificarea creației tradiționale autentice din Țara Oltului de Jos. La 1 martie 2004, acesta a fuzionat cu Ansamblul „Călușul”, din Scornicești. Cu o zestre remarcabilă, ansamblul a participat la diverse evenimente și a obținut premii la numeroase festivaluri naționale și internaționale: Festivalul Internațional de Folclor de la Dijon, Festivalul Internațional de la Bruxelles, Festivalul Internațional de la Mamaia, festivaluri la care a obținut marele premiu.

Ansamblul Doina Oltului a efectuat turnee în Franța, Germania, Serbia, Irak, China, Spania, Italia sau Cehia și are în repertoriu elemente aflate pe Lista patrimoniului imaterial al umanității, precum Ritualul Călușului sau Doina.

Artiștii care se vor deplasa la Istanbul pentru cele două concerte aduc cu ei, odată cu piesele rare și armoniile românești, și instrumente ca vioară, acordeon, nai și țambal, gata să acompanieze pașii dansatorilor din ansamblu.

În program sunt incluse următoarele piese: „Dans mixt”, „La izvor”, “Piatra-i piatră, de e piatră”, „Mărie, Mărie”, „Lung e drumu' Gorjului”, „Am o mândră mititică”, „Dans din Ardeal”, “Oltenaș de peste Olt”, „Sergentul Jan”, „Căprioară, surioară”, „Afurisită fu valea”, „M-a trimis mama la vie”, „Inimioară, inimioară”, „Brâu oltenesc”, „Călușul”.

Evenimentul organizat de ICR Istanbul împreună cu Biserica Ortodoxă din Istanbul contribuie la promovarea folclorului național în rândurile publicului autohton, dar și apropierea de comunitatea românească din Istanbul. -transmite ICR Istanbul.