Documentar despre expoziția Tristan Tzara - Omul aproximativ, realizat de Ilinca Neagu

Documentar despre expozitia <i>Tristan Tzara - Omul aproximativ<i>, realizat de Ilinca Neagu

Povestea primei expoziții internaționale dedicate scriitorului și criticului de artă Tristan Tzara, opiniile unor reputați specialiști internaționali și înregistrări de epocă se întrepătrund în documentarul Tristan Tzara - Omul aproximativ, realizat de regizoarea Ilinca Neagu cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) de la Bruxelles. Documentarul cu durata de 31'50'' va fi prezentat de ICR în Franța, România, Belgia, Israel, dar și în alte țări cu ocazia Centenarului DADA.

Regizoarea Ilinca Neagu a filmat expoziția de la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg (24 septembrie 2015 - 17 ianuarie 2016), a intervievat specialiști români - academicianul Eugen Simion, profesorul Marius Hentea, critical literar Petre Răileanu - și francezi - comisarul general al expoziției Serge Fauchereau, istoric al artei, directoarea MAMC Strasbourg Estelle Pietrzyk, profesorul Henri Béhar, editorul operelor complete ale lui Tristan Tzara. Ideea de a realiza un film documentar pe această temă i-a aparținut președintelui Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, prezent la vernisajul expoziției din luna septembrie.

Fondator al mișcării dadaiste, în 1916 la Zürich alături de alți artiști internaționali refugiați în Elveția neatinsă de suflul distrugător al Primului Război Mondial, iconoclastul avangardist Tristan Tzara s-a ilustrat ca poet, eseist, dramaturg, critic literar și de artă, regizor, ziarist, compozitor și animator fervent al vieții culturale și sociale.

Fotografii: (C) Musée d'Art Moderne et Contemporain de Strasbourg