Seminar: Întâlniri cu o Românie multiculturală și multietnică în filme documentare și ale unor martori oculari

Seminarul însoțit de proiecții de film „Sași, Români, Romi si alții” - „Întâlniri cu o Românie multiculturală și multietnică în filme documentare si ale unor martori oculari” se va desfășura în perioada 15 - 17 decembrie 2017 în campusul Centrului pentru Educație si Conferințe „Der Heiligenhof”, din Bad Kissingen, ca rezultat al unei cooperări între Centrul Heiligenhof și ICR Berlin.

Scopul seminarului este acela de a prezenta o serie de filme documentare realizate pe parcursul ultimelor decenii, având drept temă conviețuirea în România a oamenilor de diverse etnii, alături de mediul în care s-au format. Autori de film și regizori vor face prezentări ale filmelor lor și vor purta discuții cu publicul.

Sunt avute în vedere următoarele filme: Die Leute von Michelsberg (Oamenii din Cisnădioara / 1984) și Grüße aus der Alten Heimat (Salutări din vechea patrie / 1991) de Peter Miroschnikoff, fost corespondent al postului oficial de televiziune ARD pentur Europa de Sud-Est; Gherdeal / Gürteln (2004) și Die Siebenbürger Sachsen und ihre Häuser (Sașii transilvăneni și casele lor / 2014) de Thomas Beckmann și Martin Nudow; Auf der Kippe (Pe muchie / 1996) de Andrei Schwartz; „Zigeunertränen”/ Romane Iasfa (Lacrimi țigănești / 2006) de Luminiţa Mihai Cioabă; „Arbeit macht das Leben süß, Faulheit stärkt die Glieder” (Munca îndulcește viața, lenea fortifică mădularele / 2015) de Claudia Funk; La drum – Auf dem Weg (1997) de Dumitru Budrala; Im Schatten der Karpaten. Rumäniens Weisheit. Rumäniens Reichtum (În umbra Carpaților. Înțelepciunea României. Bogăția României / 2015) de Detlev Konnerth.

Centrul de Educație „Heiligenhof” din Bad Kissingen a fost transformat in anul 1952 în centru de conferințe, fiind folosit de către școli, asociații, precum si de către întregul spectru al organizațiilor societății civile. Centul de informare politic-istoric-culturală tratează subiecte ale istoriei europene trecute si prezente, indeosebi istoria relației dintre germani și vecinii lor din est. Centrul de instruire este disponibil tuturor părților interesate, în special multiplicatorilor și funcționarilor voluntari în organizații ale societății civile, fiind utilizat atât de către studenți si tineri, cat si de catre generațiile mai în vârstă. Activitatea educativă se realizează prin proiecte, susținute în principal de către Centrul Federal pentru Educație Politică, Ministerul de Interne, Însărcinatul Guvernului Federal pentru Cultură și Mass-media și Ministerul de Stat Bavarez al Muncii, Familiei și Integrării, precum si de către alte organisme publice și private.

Loc: Konferenzzentrum „Der Heiligenhof”

Alte Euerdorfer Straße 1, 97688 Bad Kissingen

Programul complet poate fi găsit aici.