România, țară invitată la cea de-a 77-a ediție a Târgului de carte de la Madrid

În data de 4 iulie 2017 a fost semnat protocolul de colaborare între Institutul Cultural Român și Asociația Librarilor din Madrid, document potrivit căruia România va participa în calitate de Țară invitată la cea de-a 77-a ediție a Târgului de carte Retiro (25 mai-10 iunie 2018). Acordul a fost semnat la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei de domnul Mirel Taloș, în calitate de vicepreședinte al Institutului Cultural Român și de domnul Manuel Gil Espin, în calitate de reprezentant al Asociației Librarilor din Madrid (entitatea care organizează anual Târgul de carte), în prezența doamnei Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei și a doamnei Ioana Anghel, directorul reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român.

Târgul de carte Retiro este cel mai mare eveniment din Spania dedicat literaturii, fiind organizat în Parcul Retiro, fără întrerupere, din anul 1967. Prima ediție a avut loc în 1933, iar în perioada 1937 – 1944 acesta nu a fost organizat din cauza Războiului Civil. Încă din 1982 există tradiția ca, în fiecare an, un membru al Casei Regale a Spaniei să viziteze Târgul. Anul acesta, Târgul Retiro a fost inaugurat de Regele Filip al VI-lea și de Regina Letizia, împreună cu Marcelo Rebelo de Sousa, președintele Republicii Portugalia, Țara invitată a ediției din 2017.

Retiro este organizat de Asociația Librarilor și de Asociația editorilor din Madrid, de Federația Asociațiilor Naționale de distribuție de carte (FANDE), în colaborare cu Primăria Madridului și Ministerul Educației, Culturii și Sportului din Spania.

Conform datelor furnizate de organizatori, cele peste 350 de standuri sunt vizitate anual de peste 2.000.000 de persoane în cele 17 zile, fiind astfel un eveniment unic prin specific și afluență și având, evident, nu doar un puternic caracter literar, ci și unul popular. Particularitatea târgului constă în a oferi un contact direct publicului lector cu scriitorii preferați, pe care îi poate întâlni la standurile editurilor și librăriilor. De asemenea, reprezintă cel mai mare eveniment literar din Spania pentru un public extrem de numeros, datorită locului în care se organizează (Parcul Retiro) și a duratei acestuia (17 zile).

Participarea României, respectiv a Institutului Cultural Român cu stand propriu la Târgul de Carte Retiro, a început în 2012 şi a fost apreciată la toate nivelurile, atât în presă, la nivel de editori, librari, cât şi la nivel protocolar înalt (Regina Spaniei s-a oprit la standul românesc la deschiderea din anul 2013), dar şi de comunitatea de români din Madrid. Numărul românilor care au venit şi au cumpărat cărţi de la stand este în continuă creştere, iar reacţiile de gratitudine şi mândrie manifestate sunt emoţionante. Nu în ultimul rând, vizibilitatea cărţilor româneşti în Spania a crescut şi datorită prezenţei în cadrul acestui târg, interesul jurnaliştilor şi al editorilor fiind evident. În plus, standul României de la târg se transformă anual într-un punct de atracție pentru spaniolii interesați să călătorească în România, care vin să se informeze despre cele mai impresionante zone care pot fi vizitate în România, să cumpere ghiduri turistice, hărți și ghiduri de conversație.

Fiecare participare de până acum a reprezentat un important pilon de promovare a literaturii române, iar ediția de anul viitor, în care România se va bucura de statutul de Țară invitată, va fi un motiv prielnic de a pune în valoare patrimoniul literar românesc și, totodată, de a oferi o perspectivă asupra evoluțiilor literare și editoriale actuale din România, prin prisma unui program bogat și variat care va include dezbateri, lansări de carte și întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari, jurnaliști români și spanioli, spectacole și concerte.

Participarea românească la Târgul de carte reprezintă o oportunitate extraordinară pentru a promova imaginea României în fața unui public foarte numeros. În acest sens, pe lângă evenimentele dedicate literaturii române, vor fi organizate activități conexe care să pună în evidență cultura, civlizația și valorile românești.