România la „Human Rights Film Days”

În perioada 1-14 decembrie 2017, în patru orașe turcești, Istanbul, Ankara, Giresun și Kars va avea loc cea de-a VII-a ediție a festivaluluiHuman Rights Film Days. Evenimentul dedicat drepturilor omului este organizat anual de Delegația UE în Turcia în parteneriat cu ambasadele, consulatele și institutele culturale din țările membre UE în Republica Turcia, plus clusterul EUNIC Turcia. Ca în fiecare an, Festivalul își propune să transmită un mesaj cu o încărcătură aparte, în special în ceea ce privește libertatea de expresie și demnitatea umană.

Și tot ca în fiecare an, ICR Istanbul susține participarea țării noastre în cadrul festivalului, cu filmul românesc „Chuck Norris vs. Communism”(2015), în regia Ilincăi Călugăreanu. Pelicula va avea patru proiecții în fiecare dintre orașele gazdă. Filmul “Chuck Norris vs. communism” prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate, care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist. Documentarul "Chuck Norris versus comunism" (2015), regizat de Ilinca Călugăreanu şi coprodus de HBO Europe, invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă. Producţia a fost nominalizată la importante festivaluri internaționale, printre care Festivalul de Film de la Edinburgh (la categoria cel mai bun documentar) şi Sundance Film Festival (pentru Marele Premiu). "Chuck Norris vs. Communism" (2015) este o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie.

De asemenea, pentru ediția de anul acesta a Human Rights Film Days, ICR Istanbul susține participarea Irinei Margareta Nistor, care pentru sesiuni de Q&A și pentru o conferință despre filmele din perioada comunistă, despre cenzură, cât și despre filmele din „noul val” al cinematografiei românești. Irina–Margareta Nistor va fi prezentă în Republica Turcia, astfel: 11 decembrie 2017 la Ankara și 12 decembrie 2017, la Istanbul.

Născută în 1957, Irina–Margareta Nistor termină în 1980, ca absolvent de franceză-engleză, Universitatea București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, „Cocteau şi Poezia cinematografică”. Din acelaşi an, începe să traducă la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule. Este redactor şi apoi realizator de numeroase emisiuni. Între anii 1985-1996 dublează pe video peste 5000 de filme din engleză, franceză și italiană. Concepe o serie de cine-documente “Istoria se repetă”, despre anii 1957-1959, realizează un portret Toma Caragiu, şi un film studiu despre “Impactul serialului asupra românilor”. Urmează cursurile Seminarului de la Salzburg şi participă la opt ediţii ale Forumului European de Cinema şi Televiziune. În anul 1993 realizează programul “Cinematografia românească după 1989”, pentru un canal francez.

A fost redactor şef al revistelor „Cinema Paradis” şi „Avanpremiera”; a colaborat la diverse ziare şi reviste, a tradus peste 90 de cărţi, inclusiv dicţionare, piese de teatru şi romane. A pregătit un lexicon al cineaştilor români născuţi în afara graniţelor, introducerea la albumul despre Afișul filmelor romanești, a fost consilier HBO și membră în mai multe comisii CNC, pentru scenarii.

Din 2002, este în juriul de preselecţie al Festivalului Internaţional de Film Dakino și, din 2007, la Anonimul. Co-organizează festivaluri de film românesc la Bordeaux și de șapte ani la Montreal. Este membră în diverse jurii la Festivalurile din țară și străinătate, prezintă pelicule și susține sesiuni de Q &A. Ține de mai mulți ani un master-class despre istoria filmul românesc, în engleză, pentru cursurile de vară pentru ex-pați, viitori diplomați și traducători, organizate de ICR, la Brașov și prelegeri la Facultatea de Arhitectură. Este membră UCIN și s-a ocupat de selecționarea filmelor proiectate la Cinema Studio, participând anual, la întâlnirile Europe Cinémas, de la Cannes. Din 2011, participă la Festivalul de Psihanaliză și Film de la Londra, pe care îl organizează între timp, anual, și la București, din 2012.

Human Rights Film Days oferă ICR Istanbul oportunitatea de a-și extinde zona de acțiune, dat fiind că acest festival se desfășoară în patru orașe. De asemenea, colaborarea cu parteneri prestigioși, cum ar fi Delegația UE în Turcia și clusterul EUNIC Turcia, oferă o mare vizibilitate acțiunii și asigură participarea unui public numeros la evenimentele festivalului.

Nu în ultimul rând, prin participarea constantă la acest important Festival de film, ICR Istanbul contribuie la promovarea și prezentarea valorilor cinematografice românești contemporane în Turcia și menține un parteneriat de succes, alături de Delegația UE la Ankara și centrele culturale europene.