„European Literature Night”/„Noaptea Literaturii Europene” - Sofia

Miercuri 10 mai 2016, între orele 18.00 și 22.00, a avut loc la Sofia și în alte 12 orașe din Bulgaria (Burgas, Varna, Veliko Târnovo, Gabrovo, Dobrici, Pazardzhik, Pernik, Plovdiv, Ruse, Sofia, Stara Zagora și Shumen) ediția a 6-a a evenimentului „European Literature Night”. Proiectul a fost pregătit și coordonat de Centrul Cultural Ceh din Sofia în cadrul cluster-ului EUNIC Bulgaria și a fost implementat împreună cu alți 19 parteneri din Sofia: ambasadele Austriei, Belgiei, Danemarcei, Elveției, Finlandei, Irlandei, Norvegiei și României, precum și British Council, Institutul Goethe, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, Institutul Cultural Maghiar, CentrulCultural și de Informare alR. Macedonia, Centrul Rus de Cultură și Informare, Reprezentanța Comisiei Europene în Bulgaria și Fundația„Cărți pentru copii”.

Evenimentul a fost inclus în calendarul cultural anual al municipalității Sofia și a fost deschis prin inaugurarea în parcul din centrul capitalei bulgarea unui „Poeziomat” - un așa-zis tonomat pentru poezii, în prezența viceprimarului capitalei bulgare, Ioana Hristova, a directorului Centrului Ceh din Sofia, Katerina Churtajeva, a reprezentanților ambasadelor și centrelor culturale participante, mass media și a numeroși iubitori de lectură. Din partea Ambasadei României au participat șeful de misiune și consilierul pe probleme de cultură.

Scopul proiectului este acela de a contribui la dialogul intercultural prin oferirea unei platforme pentru țările europene de a-și prezenta literatura lor contemporană. Proiectul oferă o experiență excepțională de lectură în comun, având ca element de atractivitate combinația dintre un text interesant, o performanță unică și o locație remarcabilă. Fiecărui partener participant i-a fost alocată o locație în centrul Sofiei, unde personalități (actori, muzicieni, traducători, jurnaliști etc.) din capitala bulgară au efectuat lecturi (repetate la fiecare 30 de minute) din cărți de literatură europeană contemporană, scrise de autori din țările participante și traduse în limba bulgară.

Ambasada României a participat, cu sprijinul ICR, pentru a doua oară la eveniment. Locația care a găzduit România a fost magazinul „In the dark (На Тъмно)”. Vanina Bojikova, traducătoarea cărții „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri” a scriitorului român Varujan Vosganian, publicată de editura SONM în anul 2016, a citit un fragment din această carte, intitulat „Povestea trenului de argint privit dinăuntru”. Lectura a fost   acompaniată de un recital de trompetă, al muzicianului Ventsisalv Blagoev.

Audiența înregistrată în timpul lecturilor povestirii a fost de peste 50 de persoane, care au manifestat un interes deosebit față de volumul „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”. Ambasada a postat informații despre eveniment, inclusiv fotografii, pe pagina sa de pe Facebook (https://www.facebook.com/ambasadarosofia/), precum și pe site-ul misiunii (http://sofia.mae.ro/local-news/1065).