COLINDE ȘI CÂNTECE DE IARNĂ ÎN INTERPRETAREA OANEI CĂTĂLINA CHIȚU

Loc: Werkstatt der Kulturen Berlin

Ora: 19.00

Solista Oana Chițu Cătălina, acompaniată de țambalistul Valeriu Cascaval și acordeonistul Dejan Jovanovic va susține în data de 7 decembrie în Werkstatt der Kulturen din Berlin un concert de colinde și cântece de iarnă românești.

Colindele sunt cântece tradiționale românești, anume urări de tip epico-liric cântate în preajma Crăciunului și Anului Nou, având o sumedenie de variante și versiuni, potrivit diferitelor regiuni și graiuri.  Ele sunt legate de obiceiul colindatului, o datină perpetuată din perioada precreștină. Oana Chiţu interpretează cu vocea ei caldă și plină de magie colindele pe care le-a auzit și învățat. Acest concert constituie o invitație foarte personală către publicul berlinez de a i se alătura într-o incursiune în țara copilăriei ei.

Oana Cătălina Chițu a studiat pian, jazz și canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a înființat trupa de ritmuri tradiționale balcanice Romenca, alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. A devenit cunoscută publicului larg prin albumul „Bucharest Tango"(2008). Tributar cântecelor nemuritoare ale Mariei Tănase, repertoriul artistei mai cuprinde tangouri celebre din Bucureştiul interbelic. Aranjamentele Oanei Cătălina Chițu sunt originale, cu influențe jazz, sinti, swing și flamenco, însă păstrează fondul tradițional.

Dejan Jovanovic s-a născut în Obrenovac (Serbia) într-o familie de muzicieni. În copilărie, muzica a fost elementul determinant în viața sa cotidiană. Astfel, la doar nouă ani cânta deja la acordeon. Participarea la diversele concursuri de muzică - de unde ieșea mereu primul clasat, a început tot în copilărie. În anul 1999 Dejan Jovanovic s-a mutat la Berlin unde a studiat la Academia de Muzică "Hanns Eisler" acordeon clasic și pian. A susținut numeroase spectacole împreună cu diverse trupe din Berlin iar în anul 2000 a fondat împreună cu Oana Chițu grupul Romença. Au urmat apoi proiecte precum „Bucharest Tango", cu tango românesc din Bucureștii anilor 20-30 sau "Divine", proiect dedicat legendarei Maria Tanase, urmate din 2008 de o serie de turnee europene alături de Oana Cătălina Chițu.

Valeriu Caşcaval a absolvit în 1996 Academia de Muzică „Gavriil Musicescu". În 2003 îşi încheie studiile la Facultatea Teorie şi Compoziţie a Şcolii Superioare de Muzică din Hamburg (Germania). În activitatea sa artistică se înscriu diverse colaborări cu nume sonore ale muzicii folclorice din Basarabia, precum Vasile Iovu, Nicolae Botgros, fraţii Ştefăneţ şi Advahov. Între timp, a avut şi numeroase turnee în Europa, participând în diferite proiecte de muzică contemporană şi de operă. A înregistrat şi câteva CD-uri cu Orchestra „Lăutarii", dar şi cu alţi interpreţi instrumentişti şi vocalişti renumiţi din R. Moldova şi România.

Preț intrare: 16,50 Euro / redus 11 Euro.

Bilete se pot achiziționa pe www.koka36.de.