CARTEA LUNII I „TOATE BUFNIȚELE“– FILIP FLORIAN

Loc: RKI Galerie, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin.

Ora: 19.00.

Începând din martie, ICR Berlin inițiază seria de lecturi „Cartea lunii", dedicate unor cărți românești apărute în traducere germană. Vor fi reprezentate în cadrul acestei serii toate genurile, de la beletristică la eseu, cărți de specialitate și memorii. Prima lectură va avea loc în data de 21 martie în galeria ICR Berlin și îl va avea ca invitat pe scriitorul Filip Florian. Proaspăt apărută la editura Matthes & Seitz, în traducerea lui Georg Aescht (februarie 2016), romanul va fi lansat cu acest prilej la Berlin, imediat după Târgul de Carte de la Leipzig, unde autorul este de asemenea invitat. 

Romanul a apărut în 2012 la editura Polirom și a fost primit cu entuziasm atât de către public, cât și de critica de specialitate, obținând, printre altele, premiul pentru „Cea mai bună carte a anului", la Gala Bun de Tipar, secțiunea „Beletristică". În mod deosebit a fost remarcată de către critică nu atât noutatea sau originalitatea subiectului, cât naturalețea și grația stilului povestirii (Cosmin Ciotloș), atmosfera „inițiatică și vrăjită" (Adina Diniţoiu), și „spectacolul lingvistic" dat de frazele arborescente (Adriana Stan). „Duet narativ" (Marius Mihet) sau „roman pe două voci" (Adriana Bittel), volumul „Toate bufnițele" se constituie din alternanța contrapunctică a două mărturii: cea a unui băiat pus pe șotii, pe nume Luci, care își trăiește adolescența într-un sat bănățean de munte din anii 2000, și cea a unui inginer sexagenar care după pensie se retrage în orășelul de munte al lui Luci și relatează, apelând la șiretlicurile Șeherezadei, copilăria zbuciumată în împrejurările dramatice ale războiului și ale instalării regimului comunist. O improbabilă, dar gingașă prietenie îi unește pe cei doi. Din conjugarea celor două evocări, scriitorul conturează nu doar un roman al amintirilor din copilărie, ci și o poveste de inițiere, un bildungsroman, un roman al mecanismelor memoriei, și nu în ultimul rând, un roman al prieteniei.

Filip Florian este unul dintre cei mai apreciați scriitori români. S-a afirmat pe plan național și apoi internațional prin romanul „Degete mici". Acesta a marcat debutul său literar în anul 2005 și a fost ulterior răsplătit cu premiul Uniunii Scriitorilor. Florian este deosebit de apreciat de către publicul din Germania, unde s-a făcut cunoscut mai ales prin romanul său „Degete mici", tradus în limba germană de Georg Aescht și publicat la editura Suhrkamp în 2008. Pentru romanul „Zilele Regelui", Filip Florian a obținut premiul pentru „Cel mai bun debut în proză" acordat în 2006 de Uniunea Scriitorilor din Romania, Premiul de excelență pentru debut în literatură al U.N.P.R. și Premiul pentru „Cel mai bun debut" acordat în 2005 de România Literară și Fundația Anonimul.