BLACK HYPERBOX (PERFORMANCE ȘI LANSARE DE CARTE)

Loc: RKI Galerie, Reinhardtstr. 14, 10117

Dată și oră: 28.09, ora 19.00

Ce este Black Hyperbox? Un loc? Un obiect? Un discurs ?O carte?

Black Hyperbox a luat naștere în 2015 la inițiativa lui Florin Flueraș și a Alinei Popa ca un cadru pentru performance și text, bazat pe alienarea practicii de conceptualizare.Lucrări individuale au apărut în acest proces, majoritatea performance-uri. Acestea circulă împreună sau separat. Black Hyperbox mai este și un volum de eseuri publicat de editura PUNCH în 2016. Volumul unește zone conceptuale și spațiotemporalități incompatibile: Lumea Veche și Lumea Nouă, teatrul și jungla, jaguarii și inteligența artificială, preistoria și futurismul, lumea domestică și spațiul extraterestru, Mecca și Polul Nord, navele spațiale pierdute în imensitatea cosmosului și politicile Isis, pătratul negru al lui Malevich și călătoria omului pe Lună.

Black Hyperbox e printre primele Artworlds inițiate de Alina Popa și Florin Flueras. Artworlds sunt entități complexe ce includ procese și lucrări artistice dar importanța lor estetică rămâne întotdeauna în afara formelor în care apar. Artworlds nu sunt obiecte de expus, performance-uri de văzut, texte de citit, nu sunt proiecte de cercetare, experimente sau artă imaterială, deși pot avea aceste dimensiuni și multe altele. Nu au o prezență clară și precisă, nu pot fi prezentate ca evenimente, nu pot fi condensate și finalizate în "lucrări". Iau diferite forme în diferite medii menținând totuși ceva din haotica coerență internă a unei lumi. Sunt mai degrabă lumi de artă decât lucrări de artă.

În data de 28 septembrie, la Galeria ICR Berlin, Black Hyperbox va avea o scurtă apariție în forma unei cărți și a patru performance-uri de Florin Flueraș, Alina Popa, Adriana Gheorghe și Cătălina Gubandru.

1. Unexperiences

Florin Flueraș

Un performer își schimbă din când în când atitudinile și stările despre ce se întâmplă. Uneori reacțiile par a fi legate de spațiu, alteori de vizitatori, alteori de expectanțe și convenții comune… Unexperiences lucrează cu automatismele unei experiențe, cu atitudinile și emoțiile implicite dintr-o situație, cu un public ce vede artă (performance), în acest caz. Mai degrabă decât prezentarea unui conținut sensibilităților estetice deja formate ale vizitatorilor, Unexperiences e interesată ca afectarea acelor sensibilități să devină lucrarea, în corpurile lor.

2. Punctul de indiferență

Alina Popa

Punctul de indiferență este o mașină geometrică slabă care trasează spațiul exterior prin spațiul interior, o dramaturgie a duratei interne. Mașina geometrică studiază precizia cu interioritatea, simplitatea cu absurdul și performează contemplând. Un corp care se mișcă prin spațiu devine un punct, a cărui traiectorie trebuie să fie memorată în fiecare poziție a sa. La limita convențiilor performance-ului structura apare doar cât să calmeze temporar ambiguitatea.

3. Pradă

Adriana Gheorghe

Nu te încrede în ceea ce înțelegi. Ferește-te de tine, acela.Aceasta ar fi prada mea. M-am dedicat unor metode de a reinvesti adresarea, intrând și ieșind din subiectivități sau din spațio-temporalitatea teatrului și ascunzând cea mai mare parte din ceea ce te privește. O să te bucuri să afli că nici eu nu mă încred în ceea ce înțeleg și mă feresc de mine, aceea.

Pradă - “3.Persoană prinsă, răpită, ajunsă în puterea cuiva; în stăpânirea unei persoane sau a unui sentiment, a unei idei. 4.Vietate care serveşte ca hrană animalelor sălbatice carnivore sau păsărilor răpitoare” (DEX online).

Spoils? Pradă și jaf și rugăciune. Nu?

Nu.

4. Black Magic Hyper Boxing (and The HyperMagic Punch)

Cătălina Gubandru

Black Magic Hyper Boxing este un performance despre subiectul cubului negru și conținutul său. Se folosește de un hiperinstrument pentru a dezvălui starea emoțională a artistului în timp ce se află în contextul cubului negru - starea emoțională care este de obicei nevăzută sau nu atât de evidentă publicului, dar care este prezentă în corpul artistului.

Publicatia Black Hyperbox este editată de Alina Popa și Florin Flueras http://www.artworlds.ro/ și publicată de PUNCH www.p-u-n-c-h.ro